Antena Meniu Search
x

O tradiţie cu rădăcini în Evul Mediu a prins viaţă pe străzile oraşului Agnita: "Fuga Lolelor"

Localnicii, costumaţi cu măşti înfricoşătoare, au ieşit la paradă ca să alunge iarna şi spiritele rele.

Vezi și

Sub ochii localnicilor şi a turiştilor veniţi de peste graniţă - "Fuga Lolelor". Localnicii, costumaţi cu măşti înfricoşătoare, au ieşit la paradă ca să alunge iarna şi spiritele rele.

Sub privirile atente ale spectatorilor, oraşul Agnita este luat cu asalt de lole. Chiar dacă iarna nu şi-a arătat colţii cu adevărat, sibienii îşi doresc ca anotimpul rece să plece cât mai repede. Şi o fac cum ştiu de secole.

Bogdan Pătru: "Lolele au rolul să alunge spiritele rele şi iarna grea. Să vină în sfârşit primăvara, drăguţa. Trosnim din bice şi ne mişcăm ca să sune talăngile. Este o tradiţie foarte, foarte veche, de sute de ani, care a fost practicată de saşi, este legată strâns de breslele din oraş, iar costumul acesta de lolă avea rolul de a proteja lada de breaslă care trecea de la vechiul staroste la noul staroste."

Dacă tradiţia îşi are rădăcinile din vechime, costumele lolelor s-au adaptat la secolul vitezei.

Iar spectacolul nu se opreşte cu una cu două. Cei care se sperie de suntetul bicelor sau chiar de lole sunt îndulciţi imediat cu...gogoşi. Mai ales că unii dintre privitori au bătut cale lungă pentru a vedea tradiţia.

Participanţii la paradă din breslele croitorilor, cizmarilor, blănarilor şi dogarilor şi-au prezentat obiceiurile unice, au dansat, au făcut acrobaţii, ba chiar au improvizat şi scenete.

Fuga Lolelor este organizată în fiecare an, în ultima duminică din luna ianuarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O tradiţie cu rădăcini în Evul Mediu a prins viaţă pe străzile oraşului Agnita: "Fuga Lolelor"