Galerie foto! Cele mai frumoase şosele din România
De câţiva ani, când vine vorba despre trasee de parcurs cu maşina, Transfăgărăşanul şi Transalpina ies mereu la înaintare, însă sunt multe alte drumuri care merită văzute
De câţiva ani, când vine vorba despre trasee de parcurs cu maşina, Transfăgărăşanul şi Transalpina ies mereu la înaintare, însă sunt multe alte drumuri care merită văzute
1. Pasul Turnu Roşu, aflat la o altitudine de numai 352 de metri, face legătura dintre judeţele Sibiu şi Vâlcea, de-a lungul Văii Oltului. Drumul european 81, care traversează pasul, este una dintre cele mai importante căi de comunicaţii între Bucureşti şi oraşele din nordul şi vestul României.
2. Trans-Semenicul este un drum lung de 36 de kilometri care leagă localităţile Văliug şi Slatina-Timiş, ambele din judeţul Caraş Severin. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate la începutului acestui an, însă o mică porţiune de drum a rămas nemodernizată. Totuşi, drumul poate fi parcurs, iar cei care l-au testat îl numesc deja "Transalpina Banatului".
3. Defileul Jiului asigură legătura rutieră dintre oraşele Târgu Jiu şi Petroşani, din Gorj, respectiv Hunedoara. DN 66, care însoţeşte râul Jiu, este extrem de periculos, cu multe serpentine şi cu un carosabil mai mereu umed. De asemenea, căderile de stânci şi grohotiş sunt destul de dese, iar şofatul pe timpul nopţii este o adevărată aventură.
Defileul, care desparte Munţii Parâng de Munţii Vâlcan, face parte dintr-un mare parc natural, întins pe peşte 11.000 de hectare. Zona protejată este acoperită în proporţie de 80% de superbe păduri de fag şi gorun.
4. Spectaculoasa cale rutieră (DN12C) de pe Cheile Bicazului este şi plină de pericole, deoarece stânca mărgineşte drumul pe o parte, iar prăpastia se "deschide" deseori la cealaltă margine de drum.
Drumul face legătura dintre zona Moldovei şi Transilvania, iar pe traseul său se poate vizita şi Lacul Roşu.
5. Pasul Tihuţa, din munţii Bârgău, leagă Bistriţa de Vatra Dornei. Pe traseul sinuos al drumului european 58 (DN 17) se găseşte şi staţiunea turistică Piatra Fântânele, situată la o altitudine de aproximativ 1200 de metri. Aici se găseşte vestitul Complex Dracula. Drumul ajunge la o altitudine maximă de 1.227 metri. parte a secolului al XIX-lea.
6. Pasul Prislop, din nordul României, leagă Maramureşul de Bucovina, prin Munţii Rodnei. Drumul este DN18, care atinge o altitudine de 1.413 metri. Pe porţiuni întinse, drumul este extrem de îngust, iar parapeţii lipsesc. Adeseori, linia dintre sensuri şi cele de pe margine lipsesc, lăsând şoferii să se orienteze de unii singuri în privinţa poziţiei ideale pe şosea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰