Antena Meniu Search
x

Gelu Onose, medicul care conduce o clinică din scaunul cu rotile

De la egal, la egal. Aşa se poartă discuţiile, aşa se dă tratamentul, aşa se descriu şi se împart simptomele: Într-un scaun cu rotile

Vezi și

De la egal, la egal. Aşa se poartă discuţiile, aşa se dă tratamentul, aşa se descriu şi se împart simptomele: Într-un scaun cu rotile

63 de paturi cu tot atâţia bolnavi. Oameni care se mişcă greu, sau pentru care un pas e mai valoros decât un drum în jurul planetei. Între ei, stă profesorul Gelu Onose.

Nu aşteaptă miracole pentru niciunul dintre pacienţii săi. Nu a aşteptat nici pentru el însuşi atunci când, acum 14 ani, un accident l-a imobilizat într-un scaun. Cinci ani mai târziu se întorcea la etajul 10 al Spitalului Bagdasar Arseni. Ca şeful celei mai mari clinici de recuperare neuromotorie din ţară.

Are lângă el colegi de pe vremea rezidenţiatului, de acum două decenii. Alături de ei a învăţat, s-a recuperat şi a găsit soluţii. În 2006, la Geneva, a primit medalia de aur pentru un costum robotic care i-ar putea ajuta pe cei imobilizaţi. Iar peste trei ani, profesorul va fi gazda somităţilor mondiale din domeniu.

În sala de recuperare, ştiinţa capătă sudoare şi ia forma mâinilor încleştate pe aparatele de antrenament. Altfel nu se poate, căci lumea de afară nu e făcută pentru cei cu dizabilităţi. Nici la noi, nici acolo unde ne imaginăm că civilizaţia arată altfel.

Medicul priveşte înainte. După ce a ridicat un centru de recuperare, profesorul Onose încă aşteaptă o reacţie. Vrea să plece din spital lăsând în urma lui un bazin de tratament la fel ca cel pe care îl folosea pe vremea rezidenţiatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Gelu Onose, medicul care conduce o clinică din scaunul cu rotile