Antena Meniu Search
x

Gospodinele încep pregătirile pentru la iarnă. Zacusca este vedeta din bucătăria lunii august

Luna lui Gustar ne răsfaţă cu arome de poveste. Legumele s-au copt, aşa că e timpul să umplem cămara cu zacuscă românească, fiartă domol la foc de lemne. Gospodine din toată ţara au început deja să pună la conservă gustul bogat al verii, de care se vor bucura la iarnă.

Vezi și

Luna lui Gustar ne răsfaţă cu arome de poveste. Legumele s-au copt, aşa că e timpul să umplem cămara cu zacuscă românească, fiartă domol la foc de lemne. Gospodine din toată ţara au început deja să pună la conservă gustul bogat al verii, de care se vor bucura la iarnă.

Focul e făcut, iar tuciul pregătit. În mica lor gospodărie din Tocileni, în Botoşani, doamna Olga şi doamna Neta muncesc de zor şi pun borcane pentru iarnă. Ardeii capia sfârâie deja pe grătar.

Pentru o zacuscă dulce, ca odinioară, mizează pe reţeta din străbuni: cinci kilograme de ardei şi tot atâtea de gogoşari se coc la foc iute alături de 3 kilograme de vinete.

În ceaun mai intră şi două kilograme de ceapă, două de roşii pasate, plus un litru de ulei. În rest, imaginaţia e limita.

Zacusca adevărată nu fierbe pe aragaz, ci în curte, la foc cu lemne. După două ore pe foc, zacusca îşi descoperă aromele. Nimeni nu-i poate rezista. Aşa ia naştere gustul copilăriei. Lorenzo nu mai are răbdare să guste bunătăţile făcute de mâinile magice ale bunicii. Mai are însă de-aşteptat.

Abia la iarnă, vor scoate din cămară delicatesele cu gust de vară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Gospodinele încep pregătirile pentru la iarnă. Zacusca este vedeta din bucătăria lunii august