Grădiniţele şi şcolile private în prag de faliment, după anunțul că instituţiile de învăţământ rămân închise până în toamnă
Le paşte falimentul. Mai multe şcoli şi grădiniţe private au rămas fără jumătate din contracte, după anunţul făcut ieri de Klaus Iohannis că instituţiile de învăţământ nu se vor deschide până la toamnă.
- 15.000 de cadre didactice, afectate de situația din învățământul particular.
- Reprezentanții instituțiilor private solicita ca statul să plătească salariile angajaților.
Nu vor mai avea cu ce să îşi plătească angajaţii acum. Şi cer printr-o petiţie bani pentru salarii din partea statului. La fel cum au primit şi şcolile publice.
Vestea că elevii nu se mai întorc în bănci a pus mulţi părinţi în faţa unei dileme: cu cine-şi vor lăsa copiii când ei vor fi nevoiţi să meargă din nou la serviciu.
Bogdan, părinte: Este destul de sigur că apelarea la bunici este cam imposibilă, dar probabil, dacă va trebui să ne întoarcem la birou, vom apela la o bonă.
Însă o bonă costă, aşa că mulţi părinţi care au copiii înscrişi la şcolile sau grădiniţele private nu-şi mai permit să plătească şi taxele lunare. Riscă să piardă locul dacă suspendă plata.
Flavius Oancea, părinte: Au spus că, dacă nu mai plătim acum, încetăm colaborarea.
Ramona Coman: Părinţii, mai ales cei de la grupa mare, au început să ne notifice cu încheierea contractului pentru că practic ei nu mai au când să fie clienţii noştri, având în vedere că în septembrie începeau şcoala. Iar ceilalţi au rămas în aceeaşi derută.
Pe de altă parte, grădiniţele şi şcolile particulare avertizează Ministerul Educaţiei că riscă falimentul. Fără banii încasaţi de la părinţi, nu-şi mai permit să plătească salariile profesorilor, chiria şi facturile.
Stela Ionescu, directoare unităţi private de învăţământ: În instituţia noastră sunt angajaţi care lucrează de 10 ani. Noi trebuie să-i anunţăm că ei vor intra în şomaj şi clar până în toamnă, fiecare angajat, oricât de mult am fi investit noi în el sau instituţia unde lucrează, clar va trebui să se reorienteze. Au rate, au chirii, trebuie să se susţină.
Pentru unităţile publice, statul plăteşte în continuare salariile profesorilor în baza şcolii online. Iar privaţii vor aceleaşi drepturi.
Problema afectează acum 15 mii de cadre didactice din învățământul particular și aproape 150 de mii de elevi și preșcolari. Asta se traduce în șase luni de pauză cu neplată şi un impact bugetar de aproape 2,5 miliarde de lei pe an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰