Antena Meniu Search
x

Grădiniţele private, o afacere care merge în România

Dacă e o afacere care merge în România, e cea a grădiniţelor private. Numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani.

Vezi și

Dacă e o afacere care merge în România, e cea a grădiniţelor private. Numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani. În Bucureşti, din cele aproape 300 de unităţi, peste jumătate sunt particulare. Părinţii sunt încântaţi pentru că programul este unul flexibil, iar patronii - bucuroşi că fac profit. 

Pentru copiii de la o grădiniţă din Bucureşti, ziua începe cu o poveste, ca să se înveţe cu atmosfera de grup. Monica abia i-a dat drumul din braţe mamei ei. O va revedea după ora 19. Iar pentru un program complet, părinţii ei plătesc peste 1.500 de lei pe lună. 

"Avem mai multă flexibilitate şi mai multă comunicare cu educatorii. O creşă de stat. Nu a fost o experienţă prea bună. Nu am avut posibilitatea să stau puţin cu ea la perioada de adaptare. Aici am avut.", povesteşte o mamă.

Din ce în ce mai mulţi părinţi aleg grădiniţele particulare în ultimii ani. De aceea, s-au şi înmulţit considerabil. Momentan, din cele 276 de unităţi din Bucureşti, 150 sunt private. Marian Staş, expert educaţie: "E vorba despre ce înseamna deschidere către altfel de educaţie. Este cel mai puţin atins de comunism, de centralizare, este teren deschis pentru a testa modele educaţionale noi, stept by step, montessori, waldorf." 

Pe acelaşi subiect

Iar avantajele sunt pe măsură, spun directorii.

Dacă pentru privat, părinţii scot din buzunar şi mai bine de 400 de euro, la stat, trebuie să plătească doar costul pentru fiecare masă. Preţurile variază şi în funcţie de calitatea meniului, între 9 lei şi 15 lei. 

Dacă în anii 90, existau aproape 13.000 de grădiniţe publice, acum, numărul a scăzut de mai bine de 10 ori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Grădiniţele private, o afacere care merge în România