Greșeala care poate fi fatală în cazul gripei: să fie tratată ca o simplă răceală
32 de morţi de gripă şi doar 5% dintre români vaccinaţi. Este bilanţul crizei care face victime aproape zilnic.
32 de morţi de gripă şi doar 5% dintre români vaccinaţi. Este bilanţul crizei care face victime aproape zilnic. Şi totuşi, mulţi tratează boala cu leacuri băbeşti şi nu fac diferenţa între gripă şi răceală.
Când vine vorba de gripă, românii au un arsenal de leacuri din popor, de la usturoi, până la ghimbir.
Chiar dacă ajută în cazul unei răceli, astfel de remedii nu sunt suficiente să învingă gripa - o afecţiune mult mai gravă, care poate ucide în numai câteva ore. 32 de decese s-au înregistrat deja în ţara noastră în doar o lună. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la o mie.
Adriana Pistol Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile: "Ca să le evităm trebuie să transmitem mesajul de-a nu trata gripa ca pe o simplă răceală"
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 2 aprilie, Sfântul Cuvios Tit. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 2 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- Evenimente în Bucureşti, marţi 1 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 1 aprilie, Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Dar puţini români fac diferenţa între ele.
Şi gripa, şi răceala - adică infecţia respiratorie - sunt contagioase. Febra mare, cu debut brusc, face diferenţa între ele. Doar gripa se tratează cu antibiotic, şi doar la recomandarea unui medic.
Niciodată n-ar trebui să intrăm într-o farmacie, pentru a cumpăra medicamente, fără o reţetă de la un medic care ne cunoaşte istoricul medical. Chiar şi pentru banalele suplimente alimentare, avem nevoie de părerea specialistului.
Grav este că specialiştii din Statele Unite, zonă afectată grav de gripă în acest sezon, au constatat că vaccinul de pe piaţă are o eficienţă cuprinsă între 25 şi 36%. Spre deosebire de 60% anul trecut. Explicaţia vine de la medici.
Marcela Ionescu şef Secţie Pediatrie, Spitalul Marie-Curie: "Pot fi infecţii mixte între virusuri, pot fi infecţii mixte virale şi bacteriene."
Alexandru Rafila preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Nu s-au făcut studii referitoare la tipul de virus B, care este circulant, dar aceste virusuri produc îmbolnăviri mai frecvent la sfârşitul sezonului gripal."
Un stil de viaţă sănătos, care întăreşte sistemul imunitar, este, câteodată, cel mai bun medicament.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰