Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Guvernul vrea taxe ca afară pe autostrăzi. Anunţul îi revoltă pe şoferii care zi de zi bat drumurile ţării

Guvernul vrea taxe ca afară pe autostrăzi, tradiţional româneşti. Puţine şi dezastruoase. Fără garduri de protecţie, fără indicatoare, dar pline de gropi şi denivelări.

de Redactia Observator

la 13.09.2018 , 19:54

Guvernul vrea taxe ca afară pe autostrăzi, tradiţional româneşti. Puţine şi dezastruoase. Fără garduri de protecţie, fără indicatoare, dar pline de gropi şi denivelări. Şi totuşi, în viziunea ministrului de Finanţe, taxa de autostradă va fi "cea mai bună variantă pentru români".

Anunţul îi revoltă pe şoferii care zi de zi bat drumurile ţării. Spun că se simt batjocoriţi.

Pe hârtie, România are aproape 750 de kilometri de autostradă. În realitate, bucăţi întregi arată precum drumurile forestiere. 

Vezi și

Maşinile dau din groapă în groapă, în timp ce şoferii caută dezorientaţi indicaţii.

Pe acelaşi subiect

A3 nu are parcări, benzinării sau toalete. Indicatoarele sunt ruginite, semnalizatoarele sparte. Şi totuşi, statul se face că investeşte. 

La kilometrul 17 al Austrăzii Bucureşti-Ploiesti este un șantier pustiu. Acolo ar trebui amenajată o parcare. Nu se ştie când va fi gata. Cert este că va avea niste borduri extraordinare.

Până la parcări, compania de drumuri a avut alte priorităţi. 

Din loc in loc, șoferii sunt anunțați de existenta unor puncte SOS. In realitate, nu exista nimic. Un post telefonic trebuia să fie acolo unde șoferii să ceară ajutor in caz de urgenta. A fost construită doar platforma. Bani aruncați pe apa sâmbetei de autorități care încearcă să-i recupereze de la noi prin introducerea taxei de autostradă.

Deocamdată, autoritatile au stabilit doar când ne va costa accesul pe autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov. Şoferii ar urma să plătească peste 6 euro pe 100 de kilometri. Este cea mai mare taxă din Europa. Deşi, în prezent, şoseaua e construită doar pe hârtie. 

Că autostrăzile sa merite banii pe care ii cer guvernanții, trebuie îndeplinite mai multe condiții.

Este nevoie de gard de protecție care sa împiedice accesul animalelor de pe camp, trebuie benzinării, parcări, toalete și un asfalt ca-n palmă.

Până acolo, mai e cale lungă. Vara aceasta, Autostrada Soarelui a bătut orice record. Într-o singură lună, dalele de beton au sărit de cel puţin patru ori. Iar şirul investiţiilor inutile continuă. 

La intrarea pe o autostradă civilizata, șoferii afla in timp real de pe panourile de informare date despre starea drumurilor, trafic și km până la destinație. La noi însă, aceste panouri sunt stinse.

Pe autostrada care leagă Bucureştiul de Piteşti, taxa ar putea fi numită bir pe nesiguranţă. Aici au avut loc cele mai multe accidente rutiere provocate de animale ajunse pe şosea. Nicăieri nu există garduri de protecţie. 

La fel e şi pe Autostrada Sibiu- Deva, unde în mai puţin de 48 de ore, doi urşi au ajuns în calea maşinilor. Gardurile sunt ori rupte, ori puse la pământ. 

Banii plătiţi de şoferi ar urma să fie investiţi în întreţinerea infrastructurii. Aşa se procedează în alte state europene, a mai adăugat Eugen Teodorovici care a explicat că taxa pe autostrăzi ar elimina rovinieta.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici: "Nu urmărim aplicarea de noi taxe sau creşterea cuantumului celor existente, ci din contră. deci repet, Ministerul Finanţelor va analiza o eventuală propunere din partea Ministerului transporturilor şi va fi cea mai bună variantă pentru români."

România este ultima în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Pe primul loc este Spania, cu 16 mii de kilometri, iar pe doi germania cu aproape 13 mii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri sociale » Guvernul vrea taxe ca afară pe autostrăzi. Anunţul îi revoltă pe şoferii care zi de zi bat drumurile ţării