Hackerii îți pot ataca profilul de Facebook dacă nu schimbi imediat această setare!
Când vine vorba de intimitatea datelor în online, nu am putea spune că Facebook este cel mai sigur loc în care să-ți lași datele.
Când vine vorba de intimitatea datelor în online, nu am putea spune că Facebook este cel mai sigur loc în care să-ți lași datele.
Compania a avut numeroase probleme din cauza faptului că a încălcat, de câteva ori, intimitatea utilizatorilor, dar acum hackerii sunt cei care s-ar putea folosi de rețea pentru a-ți fura identitatea.
Utilizatorii de Facebook sunt sfătuiți să își verifice setările ce țin de confidențialitate după ce un inginer software a descoperit o modalitate simplă și rapidă de recolta informații despre mii de utilizatori.
Reza Moaiandin, inginerul software pomenit mai sus, a explicat cum a reușit să obțină numele, fotografiile de profil și locația utilizatorilor prin exploatarea unei funcționalități ascunsă de Facebook în spatele unui meniu de setări destul de complicat.
Funcționalitatea permite oricui să găsească un utilizator de Facebook pe baza numărului de telefon mulțumită setării ”Who can look me up?” (trad. – Cine mă poate căuta) care, în mod implicit, este setată pe ”everyone” (trad. – toată lumea). Astfel, oricine îți introduce numărul de telefon în caseta de căutare de pe Facebook îți poate găsi imediat profilul, chiar dacă numărul de telefon nu este afișat public.
Moaiandin a folosit un algoritm foarte simplu pentru a genera mii de numere de telefon din SUA, Marea Britanie și Canada, după care le-a trecut printr-un API al Facebook pentru a verifica care dintre ele sunt asociate unor conturi.
Odată identificate conturile, el a putut să obțină numeroase informații despre utilizatori. Cu toate că informația era publică, faptul că poți asocia un număr de telefon format aleatoriu cu un profil de Facebook este îngrijorător. ”Ar putea fi o problemă majoră de phishing dacă nu se stabilește nicio limită”, a explicat acesta pe blogul lui. Practic, cei 1.44 miliarde de utilizatori ai Facebook ar putea fi victimele hackerilor și a vânzătorii de pe piața neagră.
Inginerul a raportat descoperirile sale către Facebook de două ori – în aprilie și în iulie – dar un angajat al companiei i-a răspuns că nu i se pare a fi o vulnerabilitate. Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că ”orice folosește rețeaua are control asupra informațiilor pe care le împărtășesc”, iar dezvoltatorii pot accesa numai informații ”pe care oamenii au ales să le facă publice”.
Cei care sunt îngrijorați de cele prezentate mai sus, trebuie să știe că rezolvarea este una simplă. Un click pe săgeata cu vârful în jos din partea dreapta sus a ecranului îți va permite să accesezi opțiunea ”setări”. Apoi, în partea stânga a ecranului alege ”confidențialitate” și în dreptul ”cine te poate căuta folosind numărul de telefon pe care l-ai oferit” apasă pe ”editează” și selectează ”prietenii”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰