Haina îl face pe om bolnav. Jumătate din hainele de pe piaţa românească sunt de proastă calitate
Suntem minţiţi pe banii noştri şi pe propria sănătate. Fără să ştim, ne punem în pericol propriii copii.
Suntem minţiţi pe banii noştri şi pe propria sănătate. Fără să ştim, ne punem în pericol propriii copii. Pe piaţa noastră, ajunge îmbrăcăminte de cea mai joasă calitate. Analizele cerute chiar de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului arată că jumătate dintre etichete sunt neconforme. Reporterii noştri au ajuns în laboratorul în care s-au făcut testele. Haine prezentate ca fiind din ţesături naturale, sunt de fapt sintetice. Iar cei mici pot ajunge la spital cu alergii grave.
Doamna vinde haine pentru copii. Şi recunoaşte că bumbacul nu e bumbac. O spune părinţilor care întreabă. Celorlalţi le ia banii. Aşa e în piaţă. Pentru cei care caută explicaţii, are o scuză.
În laborator, se fac analize pe bandă rulantă. Inginerii de aici sunt uimiţi să vadă cum etichete pe care scrie fibră naturală nu corespund realităţii.
Gabriela Dascălu, inginer textil: "Sunt foarte multe produse care sunt declarate bumbac şi care sunt 50% combinaţie cu fire sintetice sau chiar 100%. Pe pantalon scrie bumbac 65% cu polyester 35%, iar el e 100% polyester." Un adevăr crunt, în condiţiile în care toţi medicii recomandă părinţilor să-şi îmbrace copiii în haine delicate pentru pielea lor sensibilă.
- Mărturii CUTREMURĂTOARE ale unor tineri scăpaţi din coşmarul drogurilor Spice, ultima "modă" în materie de...
- Noul sistem de avertizare a populaţiei în caz de urgenţă va putea preveni oamenii de pericole în timp record
- Furtunile din ultimele zile sunt doar un AVERTISMENT pentru iarna care urmează. Ce anunţă meteorologii
Cu o cameră ascunsă, într-o piaţă de referinţă din Bucureşti, purtăm discuţii halucinante.
Din China, Polonia, India, Turcia şi Bangladesh importăm masiv. Prin selecţie, inspectorii au cerut verificări. Jumătate dintre produse oferă altă calitate decât cea pentru care plătesc părinţii.
Amalia-Elena Anghel,medic specialist dermatovenerologie: "Ne asumăm un risc atunci când tipul de ţesătură nu este bumbac 100% şi avem şi alte tipuri materiale adăugate, iar al doilea risc este dat de coloranţii şi tot felul de agenţi. Principalul risc este de reacţie de contact, putem vorbi şi de situaţii alergice."
Însă, nu tot timpul clienţii îşi pot da seama de pericol cu o simplă atingere a hainelor. Uneori, produsele folosite creează perfect iluzia calităţii.
Specialiştii recomandă spălarea hainelor înainte de purtare. Astfel, substanţele chimice sunt eliminate şi vom vedea mai uşor că, dacă materialele au cedat de la prima spălarea, nu s-au fost textile de calitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰