Antena Meniu Search
x

Aglomerație în vămi. Românii se întorc la muncă în țările din Europa: „Cine ne plăteşte pe noi aici?”

Începe exodul românilor care lucrează în străinătate. Cum sezonul concediilor s-a încheiat, oamenii stabiliţi chiar şi de zeci de ani în alte ţări se reîntorc la muncă. Deja vămile au început să se aglomereze. La Petea, oamenii au avut de aşteptat aproape o oră ca să treacă frontiera.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 29.08.2020, 21:23

Vezi și
  • În 2019, potrivit cifrelor oficiale, aproape 6 milioane de români erau stabiliţi în străinătate
  • Peste 55.000 au plecat din România vineri, cea mai tranzitată frontieră fiind cea cu Ungaria

Simona Vasiac, reporter Observator: Ce v-aţi pus în bagaj să aveţi cu dumneavoastră?

Familie de români, Vama Petea: De toate. Și roşii şi brânză şi carne şi slănină, de toate. Acolo cumpărăm din magazine şi nu-s ca acasă de la mama.

Cu inima îndoită, această familie se întoarce în Roma, la muncă. Oamenii vin o dată pe an acasă, vara, ca să îşi petreacă concediul împreună cu cei dragi. Iar când vine momentul plecării, îşi iau în bagaje numai bunătăţi româneşti.

Soț: La plecare e foarte greu. Avem de toate de acasă

Soție: Ce-i de acasă, îi de acasă, apoi ducem tot anul lipsă.

Simona Vasiac, reporter Observator: Când vă întoarceţi?

Soție: La anul.

Şi nu sunt singurii români care s-au stabilit în străinătate, cu gândul unui trai mai bun.

Român: Aşa arată (n.r. portbagajul). Bunătăţi de acasă.

Simona Vasiac, reporter Observator: Văd că aveţi şi murături, fasole...

Român: Tot ce se mănâncă acasă.

Suntem în Vama Petea. Prin acest punct de frontieră, ieri, aproape 5.000 de români au părăsit ţara. Un exod aşteptat de autorităţi. Pentru că se întâmplă an de an. Aşa că s-au pregătit din timp. Au fost deschise toate benzile de circulaţie, iar numărul poliţiştilor de la controlul de documente a fost suplimentat. Chiar şi aşa, Vama s-a aglomerat, iar timpii de aşteptare au ajuns până la 50 de minute.

August este ultima lună de concedii pentru românii care lucrează în diaspora. Unii au părăsit România în urmă cu 20 de ani.

Bărbat: Ne întoarcem la meserie.

Simona Vasiac, reporter Observator: Cum a fost despărţirea de familie?

Bărbat: E grea, foarte grea.

Simona Vasiac, reporter Observator: Unde mergeţi?

Bărbat: În Franţa.

Șofer: E grea despărţirea, dar nu avem ce să facem. Cine ne plăteşte pe noi aici? În ţară nu ne plăteşte nimeni. Aşa că mai bine muncim dincolo, cu toate că suntem străin. După 23 de ani în Austria pe mine nu mă întorci înapoi.

Poveştile oamenilor par trase la indigo. Lipsa locurilor de muncă şi salariile mici i-au gonit din ţară.

În 2019, potrivit cifrelor oficiale, aproape 6 milioane de români erau stabiliţi în străinătate. Cele mai mari comunităţi de români sunt în Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Peste 55.000 au plecat din România ieri. Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria. Prin cele 11 puncte de trecere, au trecut 23 de mii de oameni. Din cauza pandemiei, Ungaria a anunţat că de la 1 septembrie îşi va închide graniţele pentru toţi cetăţenii străini, pe o perioadă de cel puţin o lună. Doar tranzitarea ţării va fi permisă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Aglomerație în vămi. Românii se întorc la muncă în țările din Europa: „Cine ne plăteşte pe noi aici?”