Primul heliport medical din Bucureşti, inaugurat într-o săptămână
Cel mai modern heliport medical din ţară şi primul din Bucureşti va deveni funcţional peste o săptămână. Este construit la standarde internaţionale, pe clădirea Spitalului Universitar. Aici elicopterele SMURD vor putea ateriza şi pe timp de noapte.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Cel mai modern heliport medical din ţară şi primul din Bucureşti va deveni funcţional peste o săptămână. Este construit la standarde internaţionale, pe clădirea Spitalului Universitar. Aici elicopterele SMURD vor putea ateriza şi pe timp de noapte şi vor aduce, 24 de ore din 24, pacienţi în stare gravă din toată ţara. În această seară, au fost făcute ultimele teste.
Peste doar o săptămână, elicopterele SMURD vor putea ateriza pe heliportul construit pe acoperişul Spitalului Universitar. E o premieră pentru Capitala României. Pacienţi din toată ţara, transportabili doar pe calea aerului din cauza stării foarte grave, vor fi aduşi aici, 24 de ore din 24.
În aceste momente, piloţii fac ultimele reglaje. Vorbim despre culoarele de aterizare şi luminile de balizaj. Pentru prima dată, elicopterele vor putea ateriza şi pe timp de noapte.
Heliportul de pe Spitalul Universitar din Capitală este cel mai modern din România. Construcţia lui a început în luna aprilie, a costat 800 de mii de euro, iar banii au fost donaţi de o companie privată.
Practic, o terasă consolidată a clădirii Blocului Operator a fost transformată în punct de aterizare, iar un culoar suprateran, cu circuit unic, va permite echipelelor medicale să ajungă cu pacientul la un lift care face legătura cu Triajul din Unitatea de Primiri Urgenţe.
Practic, se scurtează timpul în care pacientul ajunge din elicopter, în sala de operaţii. Piloţii au fost instruiţi pentru aceste misiuni.
Elicopterul folosit la acest survol este unul EC135 şi are o capacitate de cinci locuri. Poate ateriza oriunde are laţimea unei benzi de circulaţie.
Anul trecut, aproape 200 de pacienţi critici din toată ţara au fost aduşi cu elicopterul la acest spital.
Anul acesta, şi la Spitalul Marie Curie din Capitală va începe construcţia primului heliport pentru urgenţe pediatrice din România. Acum, copiii în stare gravă stau şi 10 ore în ambulanţele care îi aduc în Bucureşti. Primul heliport de spital din România a fost inaugurat, acum doi ani, la Oradea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰