Herghelia, locul ideal pentru petrecerea timpului liber
Turismul ecvestru câştigă tot mai mulţi adepţi de la un an la altul. Fie că vor să călărească sau doar să admire caii, românii aleg să-şi petreacă timpul liber la herghelii. În Bistriţa-Năsăud, turiştii au ocazia să mergă cu trăsura, într-o herghelie înfiinţată în anii 70.
Turismul ecvestru câştigă tot mai mulţi adepţi de la un an la altul. Fie că vor să călărească sau doar să admire caii, românii aleg să-şi petreacă timpul liber la herghelii. În Bistriţa-Năsăud, turiştii au ocazia să mergă cu trăsura, într-o herghelie înfiinţată în anii 70. În timp ce în Mangalia, pot admira şi călări sute de cai pur sânge arab şi chiar ponei.
La 3 kilometri de oraşul Beclean găsim una dintre puţinele herghelii tradiţionale din Transilvania. Este unică în Europa datorită numărului mare de cai negri din rasa Lipiţan, cea mai veche rasă modernă.
Cele 230 de exemplare de aici sunt răsfăţate, zilnic, cu muzică în grajduri.
Iar în padocuri împrejmuite de copaci şi verdeaţă, caii îşi menţin condiţia fizică. Astfel, sunt pregătiţi de oaspeţi în orice moment. O oră de mers cu trăsura costă 320 de lei. Pentru călărie, doritorii plătesc 72 de lei pe oră.
Cu ochi blajini şi curioşi, aşa îşi întâmpină vizitatorii şi caii din herghelia din Mangalia. Răbdători, stau la mângâiat. Ba chiar le mănâncă din palmă copiilor.
Herghelia din Mangalia, una dintre cele mai vestite din sud-estul Europei, este şi pepinieră pentru caii din rasa pur sânge arab. Cei care doresc să cumpere un exemplar o pot face de aici. Preţurile pornesc de la 1500 de lei pentru un mânz şi pot ajunge până la 12.000 de lei.
Într-un loc îngrădit - special amenajat, un mânz pur sânge arab tocmai oferă un spectacol fascinant.
După o primă vizită la herghelie, Alisa şi-a dat seama că vrea să transforme pasiunea pentru călărie în sport de performanţă.
Un cal bine îngrijit poate trăi 30 de ani. Recordul de vârstă la herghelia din Mangalia l-a deţinut Nedjari, armasărul Regelui Mihai, care a murit la 34 de ani. De-a lungul timpului, mai multe exemplare de pur sânge arab de aici au apărut în filme româneşti, printre care şi "Mihai Viteazu".
Herghelia poate fi vizitată tot anul. Cei care vor să călărească trebuie să plătească 80 de lei pentru o oră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰