I s-au închis ochii din senin, în urmă cu 5 ani şi de atunci nu mai vede
Nu-şi poate vedea nepotul, nou născut, şi nici să se privească în oglindă. Cu toate acestea nu e oarbă. O boală care îi ţine pleoapele închise i-a răpit Ceciliei vederea cu totul, acum cinci ani
Nu-şi poate vedea nepotul, nou născut, şi nici să se privească în oglindă. Cu toate acestea nu e oarbă. O boală care îi ţine pleoapele închise i-a răpit Ceciliei vederea cu totul, acum cinci ani
Singura ei salvare, este un chirurg român, specializat peste Ocean. S-a întors să opereze acasă, deşi clinicile din toată lumea se bat pe el. Pentru pacienţii pe care îi salvează, e mai scump ca ochii din cap.
Pleoapele Ceciliei s-au închis, într-o zi, din senin, şi de atunci nu mai vede. Îşi aminteşte că ultima oară şi a văzut nepoţii. Pe cel mai mic dintre ei, nu-l ştie decât din auzite.
A fost diagnosticată cu blefarospasm, o boală care afectează muşchii pleaopelor şi care poate fi tratată, uneori, cu ajutorul injecţiilor cu botox. În cazul Ceciliei, însă, e nevoie de o intervenţie chirurgicală, prin care să-i fie scoşi muşchii din jurul ochilor. Foarte puţini medici se încumetă să o facă.
Medicul Dan Georgescu a studiat peste ocean la universitatea Yale şi a fost profesor la celebrul spital John Hopkins. E singurul medic care face această operaţie în Franţa şi Spania. Iar acum a venit să opereze şi în România. Peste căteva săptămâni, Cecilia ar putea să se privească, din nou, în oglindă.
Mariana are canalele lacrimale înfundate. Aşa că plânge încontinuu. Şi în cazul ei e nevoie de o intervenţie chirurgicală. Un endoscop intră prin nas, până la locul în care canalul lacrimal este înfundat. Medicul înlătură o parte din mucoasa nazală şi lasă în loc un stent, un tub din silicon, care asigură comunicarea dintre sacul lacrimal şi cavitatea nazală. Stentul este scos după o lună. Intervenţia costă în jur de o mie de euro şi se poate face la o clinică privată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰