Iată, vin colindătorii!
Din Moldova, Maramureş ori din Ardeal, cete de colindători s-au urcat în trenuri şi au venit să vestească Naşterea Domnului la oraş. În Capitală. Unde tradiţia nu se mai respectă demult
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Din Moldova, Maramureş ori din Ardeal, cete de colindători s-au urcat în trenuri şi au venit să vestească Naşterea Domnului la oraş. În Capitală. Unde tradiţia nu se mai respectă demult
De cum i-au auzit pe mascaţi, oamenii şi-au luat copiii în braţe şi au ieşit la poartă, să-i vadă. Pentru vestitori, Craciunul înseamnă multă muncă. Bat străzile la pas şi se mai încălzesc din când în când cu câte un pahar de vin primit de la gazde.
Sunt 15 la număr şi în fiecare an aduc tradiţia moldovenească la Bucureşti. Costumaţi în piele de urs ori în portul popular, colindătorii de la Comăneşti se urcă în tren cu câteva zile înainte de Crăciun şi mai pleacă din capitală abia după Sărbători.
De cum îi aude, un bunic iese la fereastră. Îşi omeneşte colindătorii şi îşi ia nepotul de mână, să-i vadă de aproape.
La o poartă, o fetiţă râde cu gura până la urechi. Nici verişorul ei nu se lasă intimidat prea tare de zgomotoasele creaturi.
Când orăşenii se bucură, toboşarul Mihai lăcrimează. E plecat de o săptămână de acasă şi în fiecare an e nevoit să îşi petreacă sărbatorile departe de familie.
Dar la finalul excursiei în Capitală, mascaţii numără chiar şi câteva mii de lei din care îşi achită transportul, costumele iar restul se împarte. În plus, nu toţi orăşenii sunt darnici.
Indiferent de profit, cetele de colindători aduc mândrie satelor natale prin faptul că promovează datina şi în Capitală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰