Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tradiţiile şi obiceiurile de Ignat, afectate de pandemie. Pomana restrânsă a porcului

Obiceiurile de sărbători se vor adapta regulilor din pandemie. Chiar şi tradiţionala pomană a porcului, de exemplu, va arăta cu totul altfel. Fără vecini şi familie extinsă în jurul mesei. Atenţie mare va trebui acordată şi sacrificării porcului de Crăciun. Sănătatea va fi pusă în acest an înaintea tradiţiilor. Pe lângă coronavirus, în mai multe zone din ţară există încă focare de pestă porcină.

de Cristina Oprea

la 08.12.2020 , 18:24

  • Sănătatea va fi pusă în acest an înaintea tradiţiilor
  • Pe lângă coronavirus, în mai multe zone din ţară există încă focare de pestă porcină

Sacrificarea porcului de Crăciun se face în mii de gospodării din ţară. La fel şi în Robănești, județul Dolj, unde nenea Puiu și soţia se pregătesc de eveniment. Însă nu ca altă dată. 

Gogu Traşcă, localnic: Nu invităm pe nimeni la tăiere, ne aprovizionăm singuri, singur aprovizionez marfa, nu bag pe nimeni în curte, respect regulile care sunt. 

Fiecare se descurcă, practic, în propria curte. Oamenii spun că doar aşa pot fi siguri că nu-şi vor petrece sărbătorile în carantină sau la spital. 

Vezi și

Cristina Oprea, reporter Observator: Totul se face în tihnă și fără grabă. Și, în timp ce bărbatul pregătește sacrificarea porcului, femeia își vede de treaba prin bucătărie.

Sănătatea, pusă înaintea tradiţiilor de Ignat

Ţuica fiartă se bea în anul pandemiei doar în familia restrânsă. Iar oamenii par că au înțeles asta și pun sănătatea înaintea tradițiilor. 

Și nu doar de Covid trebuie să ne păzim, ne atrag atenția autoritățile sanitare. Pesta porcină încă se manifestă în sute de focare în țară. Este și motivul pentru care comercializarea cărnii de porc se face doar în condiții stricte.

Andrei Butaru - director DSV Dolj: Există două tipuri de sacrificare. Sacrificarea tradiţională, pentru consum familial şi este numai pentru consumul familiei care-şi sacrifică porcul în curtea sa, deci această carne nu se vinde. Şi sacrificarea din fermele autorizate care pleacă sub control sanitar-veterinar către abatoare. 

Important este şi testul care depistează dacă animalul sacrificat în gospodărie a fost infectat cu trichinella spiralis. Deși nu este obligatoriu, este o recomandare care ar trebui urmată, spun medicii veterinari, deoarece trichineloza se transmite de la animal la om. Un test costă între 30 și 40 de lei.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Tradiţiile şi obiceiurile de Ignat, afectate de pandemie. Pomana restrânsă a porcului