Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Ilie Birt, o legenda a Brasovului

Pentru cunoscatori, Ilie Birt este o legenda a Brasovului. Actiunile lui pot fi considerate de-a dreptul curajoase pentru Transilvania sub ocupatia austro-ungara

Vezi și

Pentru cunoscatori, Ilie Birt este o legenda a Brasovului. Actiunile lui pot fi considerate de-a dreptul curajoase pentru Transilvania sub ocupatia austro-ungara. Atat cele legale, cat si cele mai putin legale. Ca doar porecla de "Birt" nu capatat-o din prea multa evlavie. Legenda spune ca din tinerete a gustat din viata de rebel - ar fi fost contrabandist, camatar si evazionist. In istorie au ramas insa doua lucruri: bataliile pe care le-a dus si opera caritabila.

"Ceea ce este reprezentativ si legendar pentru Ilie Birt este faptul ca cu junii pe care-i conducea a participat la luptele cu turcii la Pitesti si a castigat o victorie. A castigat toate steagurile turcesti si foarte multi prizonieri pentru austrieci. Este eroul Scheilor, de aceea a intrat in legenda, de aceea se vorbeste si la modul legendar despre Ilie Birt", explica Vasile Oltean, directorul primei scoli romanesti. Asa si-a castigat gradul de capitan in armata austriaca si i-a deschis drumul spre marile tronuri ale imperiului.

Totusi, victoria nu l-a ajutat atunci cand a pledat romanismul la curtea imperiala de la Viena. "Este un erou al veacului al XVIII-lea. Cred ca este singurul din Brasovul acesta care s-a luptat pentru ca sa infiinteze Republica Scheii si a mers cu ideea aceasta pana la imparatul de la Viena. A mers tot la Viena, in ideea de a ridica mai multe biserici in Schei. I s-a interzis, nu s-a aprobat, dar atunci a ridicat troite. Doua mai sunt viabile, pentru ca au fost in piatra. Restul au fost in lemn si au fost distruse".

Acest lucru l-a adus pe Ilie Birt in atentia autoritatilor. Izvoarele vremii povestesc despre un control la una dintre troitele ridicate de acesta. I-a pus cu botul pe labe pe inspectori dupa ce i-a anuntat ca a ridicat micul lacas de cult cu binecuvantarea imparatesei insasi. Iar cand nici acest argument n-a functionat, a pus mana pe pusca si a incheiat discutia. "Cea mai veche este in spatele meu, de la 1738, o troita ca o mica bisericuta, care are pictura interioara, ca intr-o biserica si cu sfintii caracteristici bisericii. E scheian get beget, fara drept poate".

Nu s-a ocupat doar de partea spirituala a romanilor din Schei si Brasov, ci si de partea de educatie. A pus umarul la ridicarea primei scoli romanesti din Brasov. Poate de aceea, macar o strada din orasul pe care l-a iubit si aparat trebuie sa-i poarte numele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Ilie Birt, o legenda a Brasovului