Antena Meniu Search
x

Exclusiv Imagini din interiorul Cazinoului din Constanța, unde renovările sunt în toi. Ce secrete au descoperit muncitorii

Cazinoul din Constanţa îşi recapătă încet şi sigur strălucirea. Restaurarea scoate la iveală adevărate comori: elemente de arhitectură şi secrete bine ascunse zeci de ani. O echipă Observator a filmat, în exclusivitate, drumul de la ruină la bijuterie pe șantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.12.2020, 20:30

Vezi și
  • O echipă Observator a filmat, în exclusivitate, în interiorul cazinoului
  • Monumentul de la malul marii va fi gata in 2022

După zeci de ani în care monumentul a zăcut abandonat, de câteva luni, cazinoul din Constanța este un furnicar. Schelele de pe faţada clădirii ascund de ochii curioşilor forfota de la interior. Nu mai e mult până când clădirea simbol va primi şi primii vizitatori. La subsol renaște un muzeu.

Andreea Filip, reporter Observator: Suntem la subsolul Cazinoului, iar încăperile de aici sunt aproape gata, peretii din piatra au fost reabilitati, iar plafonul complet schimbat.

Ce au găsit muncitorii în timpul renovărilor la Cazinoul din Constanța

Toate planșeele care se află între subsol și parter au fost consolidate sau înlocuite. Singurele grinzi care sunt intacte sunt cele proiectate de Anghel Saligny.

Gabriel Puchiu, inginer-sef lucrări Cazino: Ne aflăm în cea de a treia sala de muzeu, s-a hotărât să fie cu grinzile care au rămas din vremurile acelea. Sunt componente ca la podul de la Cernavoda, din 1910.

Muncitorii descoperă în fiecare zi detalii surprinzătoare. Lucrările au scos la iveală o a doua fereastră uriaşă în forma de scoică, identică cu cea de deasupra intrării. De aici, ni se dezvăluie.marea. Zeci de ani, fereasta a stat ascunsă în spatele unor contrucții din sala mare de spectacole.

Gabriel Puchiu, inginer-sef lucrări Cazino: Sala aceasta a fost afectată cel mai mult. Acoperișul a cedat, a plouat, s-au distrus ornamentele, trebuie refăcut de la capăt. S-a ridicat scena, se va reface in stadiul inițial.

Candelabrele vor fi refăcute în stil Art Nouveau şi curând vor străluci din nou. O sută de muncitori lucrează șase zile din șapte în toate punctele nevralgice ale clădirii istorice.

Andreea Filip, reporter Observator: Zona fostelor bucatarii a fost cu ceva probleme, ultima renovare din 1986 nu a pastrat forma initiala a constructiei.

Numele deținuților politici, pe pereții din cazino

Strat cu strat, pereții au fost curăţaţi. În spatele tencuielii, specialiștii au găsit file de istorie. Aproape zilnic, descoperă, bine ascunse, mesaje lăsate în urmă de deţinuţii politici care au lucrat în anii 50 aici. Numele lor au ramas scrijelite în grinzi, chiar dacă de atunci au mai fost şi alte renovări.

Radu Cornescu, arhitect: Cumva într-o solidaritate de breaslă, cei care au lucrat aici, în loc să-i dea în gât, între ghilimele, pe cei vechi şi să fie şterse acele înscrisuri, s-au adăugat şi ei, că au lucrat şi ei aici la cazin. Acum suntem la nivelul parterului, dar sperăm sa găsim si la nivelul etajului sa mai găsim ceva. Cazinoul e plin de surprize!

Una dintre cele mai sensibile zone este fațada clădirii.

Probe de tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru ca restaurarea să poată fi făcută doar cu substanțe ce vor rezista cel mai bine aerului marin. Dantelăria in stil Art Nouveau este o provocare pentru echipa de lucru.

Andreea Filip, reporter Observator: Lucrarile cazinoului din Constanta vor respecta proiectul original cu detalii arhitecturale din 1910. Monumentul de la malul marii va fi gata in 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Imagini din interiorul Cazinoului din Constanța, unde renovările sunt în toi. Ce secrete au descoperit muncitorii