Antena Meniu Search
x

Video Imagini spectaculoase la malul Mării Negre. Zeci de păsări flamingo au poposit pe lacul Nuntaşi

Turiştii aflaţi azi pe litoral au avut parte de un peisaj desprins parcă de pe plajele din însorita Aruba. Zeci de exemplare de flamingo roz au poposit pentru scurt timp într-un sat de la malul Mării Negre. Imaginile sunt spectaculoase! Prezenţa exoticelor păsări are însă o explicaţie ştiinţifică.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 26.05.2021, 21:33

Vezi și

Deşi peisajul pare desprins dintr-o vedere de fapt suntem la mai puţin de 20 de kilometri de Vadu, în judeţul Constanţa. Lacul Nuntaşi a devenit staţia de oprire a unui stol de flamingo. Peste 60 de exemplare maiestuoase au poposit aici.

Aflate în plin proces de migraţie spre Delta Dunării, graţioasele păsări se odihnesc pe Lacul Nuntaşi, unde au găsit condiţiile perfecte: apa este caldă, de adâncime mică, dar au aici şi hrană.

Pentru fotografi, prezenţa păsărilor în ţara noastră poate reprezenta un moment unic în carieră.

Turist: Offf, este ceva unic, dacă nu veneam azi, nu mai vedeam niciodată! Foarte frumos!

Reporter: Aţi mai auzit să fie flamingo?

Turist: Nu, nu, am citit ceva pe net că acum 50 de ani au mai fost văzute.

Reporter: V-aţi gândit vreodată că în cariera de fotograf o să luaţi cadre cu flamingo?

Fotograf: Nu, nu aşa ceva chiar nu! Sunt fascinat într-adevăr de ele, nişte păsări superbe!

Pentru specialişti, fenomenul este cu atât mai deosebit, cu cât în urmă cu un an Lacul Nuntaşi, întins pe mai bine de 800 de hectare, a secat aproape în totalitate din cauza secetei. Tot experţii spun că încălzirea globală ar putea face ca, în viitor, să. primim mai des vizita unor astfel de oaspeţi înaripaţi.

Veronica Antone, şef secţie microrezervaţie: Flamingo sunt păsări gregare de baltă sunt întâlnite în America, în Asia de sud est şi în europa în partea de sud Sunt cunoscute încă din Egiptul Antic ca păsări frumoase, spectaculase, delicate, care pot ajunge până la 1,5 metri, dar a căror greutate este foarte mică. 

Un singur exemplar nu cântăreşte mai mult de trei kilograme

De obicei, păsările flamingo stau în colonii care pot ajunge de la câteva sute, până la câteva mii de membri. În total, există şase specii distincte, însă doar un ochi bine antrenat le poate distinge.

Ornitologii au şi câteva sfaturi pentru cei care vor să vadă de aproape păsările Flamingo.

Adrian Bîlbă, director CMSN: Să nu le deranjăm, să păstrăm distanţa faţă de ele, să nu ne dăm jos din vehiculul cu care le observăm fiindcă lor le e teamă de oameni în special, şi bineînţeles să vedem ce putem face cu ONG urile pentru a izola puţin această zonă.

Nu se ştie cât timp ne vom putea bucura de prezenţa păsărilor pe lacul Nuntaşi. Experţii cred că vor sta aici câteva zile, iar apoi îşi vor continua migraţia spre Delta Dunării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Imagini spectaculoase la malul Mării Negre. Zeci de păsări flamingo au poposit pe lacul Nuntaşi