Antena Meniu Search
x

Video "Îmi vopsesc maşina din cauza unei ciori". Oraşul în care oamenii au pierdut "războiul" cu păsările protejate de lege

Cine încă nu a văzut filmul "Păsările", de Alfred Hitchcock, poate merge la Suceava. Acolo, ciorile creează o atmosferă demnă de un film de groază, spun oamenii. Zeci de mii de ciori fac mizerie şi gălăgie, însă nimeni nu se poate atinge de ele. Sunt protejate, iar cine nu respectă legea riscă dosar penal. 

de Angela Bertea

la 20.10.2022, 17:07

Vezi și

Sunt peste tot: prin parcuri şi grădini, în copaci şi pe trotuare. Fac gălăgie zi lumină, iar despre mizeria pe care o lasă în urmă nici nu mai vorbim! Suceava are o problemă: stolurile de ciori care au ajuns inamicul public numărul unu. "Guvernanții ar trebui să vină să le strice, că și așa stau degeaba prin birouri", crede un localnic.

Ciorile au invadat Suceava

"Ne luptăm cu morile de vânt. Am încercat, le-am distrus cuiburile, le-am luat acel aparat acustic să le speriem, rezultate zero", spune Ion Lungu, primar Suceava. Proprietarii de maşini sunt cei mai supăraţi. "Eu trebuie să-mi vopsesc maşina din cauza unei ciori. S-a găinăţat pe acolo şi s-a exfoliat vopseaua", mărturiseşte un şofer. 

În timp ce unii se plâng de prezenţa ciorilor în oraş, alţii spun că ar trebui protejate, nu alungate. "Pe mine nu mă deranjează, iubesc natura, îmi plac şi păsările. Deranjant este unde se aciuează ele, urmele lor", adaugă un sucevean. Situaţia pare scăpată de sub control, însă unde-i lege, nu-i tocmeală! "Este interzisă deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură. (n.r. Dacă strici un cuib) constituie infracţiune şi rişti un dosar penal", a precizat Marius Niță, comisar Garda de Mediu Suceava.

Până şi conducerea Spitalului Judeţean este vinovată. "În momentul în care s-a făcut toaletarea copacilor, în primăvară, au fost distruse şi cuiburile de ciori. Probabil cineva a făcut o reclamaţie la IPJ, la Protecţia Animalelor", crede Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Județean Suceava. "Prezenţa ciorilor este o problemă, însă nu putem să le distrugem cuiburile şi să le ucidem, să le vânăm când vrem și cum vrem", afirmă Roxana Ciornei, președinte Asociație pentru Protecţia Animalelor Suceava.

Autorităţile locale se declară învinse în lupta cu ciorile. Aşa că soluţia este ca oamenii să se obişnuiacă să trăiască alături de ele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » "Îmi vopsesc maşina din cauza unei ciori". Oraşul în care oamenii au pierdut "războiul" cu păsările protejate de lege