Antena Meniu Search
x

Impozitarea pensiilor speciale, neconstituţională pentru că legea nu ar fi fost formulată corect

Cine ia pensie specială nu plăteşte şi impozit special. Impozitarea acestor pensii cu până la 85 la sută a fost declarată neconstituţională. Parlamentarii pot încerca din nou să treacă proiectul de Curtea Constituţională, în următoarea legislatură. Surse Observator spun că legea ar fi avut şanse şi acum, dacă ar fi fost formulată corect.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 10.02.2021, 14:43

Vezi și
  • Pentru impozitarea pensiilor speciale ar fi nevoie de un nou proiect de lege.
  • Pensiile speciale puteau fi impozitate cu până la 85%, dacă legea trecea de Curtea Constituţională.

Florin Roman, deputat PNL (18 iunie 2020): Pensiile speciale vor fi impozitate drastic. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

De la Dumnezeu mai mult, de la CCR... mai puţin. După şase luni de amânări, judecătorii Curţii Constituţionale au decis: impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale este neconstituţională. Motivul? În proiectul votat de toate partidele în vara acestui an nu e vorba de o impozitare, ci de o taxă, spun surse Observator.

În acelaşi timp, judecătorii spun că supraimpozitarea ar fi constituţională, doar că trebuie formulată altă lege. Ceea ce ar putea face următorul Parlament. 

Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL: Atunci când vom avea o majoritate parlamentară, vom promova o soluţie parlamentară, în acord cu CCR, astfel încât să eliminăm inechităţile. 

Proiectul prevedea impozitarea pensiilor speciale ale militarilor, demnitarilor, aviatorilor şi magistraţilor. Nu şi ale aleşilor locali, care intră în vigoare de la 1 ianuarie. O Ordonanţă de Urgenţă ar fi rezolvat problema. Doar că...

Claudiu Năsui, deputat USR: Din păcate, premierul a ales să îşi dea demisia înainte să dea ordonanţa. Mă rog, probabil şi ca o tehnică de negociere.

Tăierea pensiilor speciale devine astfel o miză în jocul negocierilor. Primele mişcări au fost chiar înainte de alegerile parlamentare. 30 de deputaţi de la PSD şi USR au demisionat din Parlament pe motiv că nu-şi doresc pensii speciale. Doar că nu era nevoie de spectacolul demisiilor. Puteau, pur şi simplu, să nu ceară acest privilegiu. 

Pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar fi fost impozitate cu 85%

Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte Camera Deputaţilor: Luăm act de încetarea acestor mandate. 

Conform proiectului votat cu două mâini de toţi parlamentarii, ar fi fost tăiate cu zece la sută pensiile speciale cuprinse între două mii de lei şi şapte mii de lei, şi cu 85% pensiile mai mari de 7 mii de lei. Concret, dacă un beneficiar are o pensie netă de 10 mii de lei, după impozitare ar fi primit doar 6950 de lei. Acum, numărăm peste 168 de mii de beneficiari ai pensiilor speciale. Inclusiv preşedintele a cerut o dezbatere.

Klaus Iohannis, preşedintele României (18 iunie 2020): Este o măsură care trebuie judecată. Cred că este o discuţie care e un pic mai amplă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Impozitarea pensiilor speciale, neconstituţională pentru că legea nu ar fi fost formulată corect