Ora de iarnă 2020. Cum ne afectează sănătatea schimbarea orei
Dăm ceasul cu o oră înapoi în această noapte. Ar putea fi însă ultimul an când putem profita de asta. O decizie a parlamentului european lasă ţările europene să aleagă pe ce oră rămân, începând de anul viitor, cea de iarnă sau cea de vară.
- Specialiştii spun că adaptarea la noua oră durează până la patru săptămâni
- Ar putea fi însă ultima oară când trecem la ora de iarnă
Andreea Milea, reporter Observator: În această noapte, ora 4 devine ora 3, astfel că vom dormi cu o oră în plus iar ziua de mâine, 25 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an pentru că va avea 25 de ore.
Cum ne afectează schimbarea orei
Deşi motiv de bucurie, trecerea la ora de iarnă ne poate afecta organismul mai mult decât ne dăm seama.
Cecilia Ardusătan, psiholog: Schimbarea orei poate să vină la pachet cu multe probleme: oboseală marcată, iritabilitate, apatie, nervozitate, uneori chiar stări de confuzie. Oamenii pot să simtă exact precum cei care călătoresc şi schimbă fusul orar.
Şi nu e tot....
Tudor Ciuhodaru, membru parlamentul european: Mulţi reclamă efecte de tip cardiovascular, tulburări de ritm, variaţii ale tensiunii arteriale iar riscul de infarct creşte cu 5-10% în fiecare luni de după schimbarea orei, mai ales la persoanele tinere şi active. 00.45
Când renunțăm la ora de vară
Ar putea fi însă ultima oară când trecem la ora de iarnă. Parlamentul European a decis ca statele membre să aleagă sistemul orar dorit.
Maria Grapini, membru Parlamentul European: Va trebui şi România, evident, să decidă la care din cele două ore şi dacă decide să rămânem la ora de vară, atunci în 2021 în martie va trebui să facă ultima schimbare.
Iar dacă vom alege ora de iarnă, atunci ultima schimbare va fi în octombrie anul viitor. Un lucru este cert, oamenii vor o singură oră.
Specialiştii spun că adaptarea la noua oră durează până la patru săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰