Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un loc unic în România, unde se studiază formarea Universului, dar şi opere de artă

În România există un loc total lipsit de bacterii, virusuri sau microorganisme. O cameră complet sterilă.

de Redactia Observator

la 08.02.2018 , 00:57

În România există un loc total lipsit de bacterii, virusuri sau microorganisme. O cameră complet sterilă. În interior se analizează felul în care s-au format Universul şi elementele lui. De la chihlimbar, supranumit, pe vremuri, aurul nordului, până la elemente de meteorit! Într-un laborator vecin, cercetătorii pot data, autentifica sau recondiţiona orice tablou sau icoană, spre exemplu. Cele două încăperi aparţin Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele. Iar pentru a avea acces în interior a fost nevoie să respectăm reguli extrem de stricte.

Suntem în Laboratorul de Încercări Fizico-Chimice al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară. De când a ales să devină cercetător, lui Marian Vîrgolici i-au trecut prin mâini mii de elemente. 

Un alt element interesant analizat de cercetătorii de la Institut este chihlimbarul. În fapt, o răşină a pomilor de cu zeci de milioane de ani în urmă. Cu timpul s-a solidificat şi a devenit "ambra galbenă". Egiptenii o foloseau inclusiv în procesele de mumificare. 

Vezi și

Pe vremuri, chihlimbarul era o formă de prestigiu şi putere. După câteva mii de ani, bogăţia omului s-a transformat în aur, diamante sau, opere de artă. Între Muzeul de Artă şi Institutul de Fizică există o colaborare strânsă. Motiv pentru care, pentru analizele mai complicate, trebuie să mergem în laboratorul Institutului. 

Pentru aceste analize, Institutul nu percepe taxe. Toate identificările şi restaurările se fac în cadrul unor proiecte de cercetare deja finanţate. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Un loc unic în România, unde se studiază formarea Universului, dar şi opere de artă