În România, produsele ecologice reprezintă 1% din piaţă
Bio, organic, ecologic. Hrană pură, mâncare naturală. Curentul bio începe însă să se facă simţit şi la noi. Şi pentru că suntem invadaţi de chimicale şi mâncare otrăvită. O vedem în statistici, în spitale şi acasă, când ni se îmbolnăvesc din senin şi înainte de vreme copiii, fraţii şi părinţii
Bio, organic, ecologic. Hrană pură, mâncare naturală. Curentul bio începe însă să se facă simţit şi la noi. Şi pentru că suntem invadaţi de chimicale şi mâncare otrăvită. O vedem în statistici, în spitale şi acasă, când ni se îmbolnăvesc din senin şi înainte de vreme copiii, fraţii şi părinţii
Cândva grânarul Europei, România continuă să fie fruntaşă în lume la agricultură. La suprafaţă. Din suprafaţa de 24 de milioane de hectare cât are România, peste 13 milioane de hectare sunt teren agricol. Mai mult de jumătate din acest teren este şi arabil. Şi totuşi, doar 300.000 de hectare sunt folosite pentru cultura ecologică. Cei peste 15.000 de operatori ecologici produc din ele un timid 1% din piaţa alimentară.
Cu o suprafaţă agricolă de 10 ori mai mică decât a României, Austria este cea mai bio ţară europeană, cu un procent de piaţă de 11%, urmată de Italia, Cehia, Grecia şi România.
Deşi isignifiant, procentajul produselor noastre bio e găina cu ouă de aur a marketingului. Ne-au invadat mii de produse cu eticheta sută la sută natural, dar cele mai multe sunt un cocktail de chimicale. Cel mai recent control al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului a aratat ca jumatate dintre cele peste 300 de firme vizate au probleme cu marfa bio din raft.
Studiile din piaţă arată că românul bio are o vârstă cuprinsă între 25 şi 45 de ani, are studii superioare, tine la igena, e sănătos, dar are şi venituri mari.
Produsele bio, eco sau organice - termeni ce definesc puritatea mărfii - sunt scumpe pentru că şi ingredientele sunt mai piperate, greu de procurat, producţia durează mult şi se face cu oameni specializaţi. Faţă de agricultura convenţională, în agricultura ecologică terenul trebuie curăţat cel putin 2 ani de chimicale, gândacii trebuie adunaţi cu mâna, iar plantele, tratate cu ceaiuri. In plus, recolta e mai mică. Iar la final vine si hopul birocratic: produsele trebuie sa fie certificate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰