Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Înălţarea Domnului 2024. Semnificaţia sărbătorii de pe 13 iunie şi principalele tradiţii

Românii se pregătesc pentru o mare sărbătoare, trecută cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox, pe 13 iunie sărbătorindu-se praznicul Înălţării Domnului.

de Redactia Observator

la 12.06.2024 , 12:32

Înălţarea Domnului este prăznuită pe 13 iunie, anul acesta Înălţarea Domnului este prăznuită pe 13 iunie, anul acesta - Shutterstock

În luna iunie avem nu mai puţin de cinci sărbători mari, cu cruce roşie, în calendarul creştin ortodox, iar prima dintre ele este joi, 13 iunie, când sărbătorim praznicul Înălţării Domnului.

Nu întotdeauna, însă, se sărbătoreşte pe 13 iunie praznicul Înălţării Domnului. Această sărbătoare este stabilită în funcţie de ziua în care pică Paştele ortodox.

Înălţarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paşte, pe 13 iunie

Articolul continuă după reclamă

Cum spuneam, Înălţarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paşte. Iar cum în acest an Paştele a picat pe 5 mai, Înălţarea Domnului este prăznuită pe 13 iunie.

Pe acelaşi subiect

Este prima sărbătoare cu cruce roşie din luna iunie, fiind urmată de Pogorârea Sfântului Duh, sau Rusaliile, 23 iunie 2024, Lunea Sfântului Duh, 24 iunie 2024, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2024, şi Soborul celor 12 Apostoli, 30 iunie 2024. 

Ce semnificaţie are Înălţarea Domnului

Înălţarea Domnului reprezintă, practic, momentul în care Hristos S-a înălţat la cer în momentul în care îi binecuvânta pe ucenicii săi pe care îi ducea spre Betania. Conform crestinortodox.ro, prin intervenţia sa nu trebuie să înţelegem că a fost ultimul act al lui Hristos în lume.

Sursa amintită precizează că Hristos nu devine absent în creaţie. Înălţarea lui Hristos nu înseamnă retragerea din creaţie, El continuă să fie prezent şi lucrător prin Sfântul Duh.

Credincioşii se salută cu "Hristos S-a Înălţat"

Dacă de Paşte credincioşii se salută cu "Hristos A Înviat" şi "Adevărat A Înviat", de Înălţarea Domnului situaţia se modifică. Acum, în ziua în care se sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului, formulele utilizate sunt "Hristos S-a Înălţat" şi "Adevărat S-a Înălţat".

Vă reamintim că de Înălţarea Domnului se celebrează şi Ziua Eroilor. În aceste condiţii, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Care sunt tradiţiile de Înălţarea

Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate de Înălţarea Domnului. Dintre acestea reamintim că oamenii obişnuiesc să îşi pună la brâu frunze de nuc, pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri, şi obişnuiesc să se bată cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

De asemenea, vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. În plus, la Înălţare se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: "Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!".

Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul. Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii. Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Ştiri sociale » Înălţarea Domnului 2024. Semnificaţia sărbătorii de pe 13 iunie şi principalele tradiţii