Video Începe sezonul trufandalelor. Cum deosebim legumele românești de cele din import
Apar trufandalele. Ceapa verde, loboda, pătrunjelul sau ridichile se găsesc acum pe tarabe la discreție. Nu la fel putem spune și despre clienți. Mai mare succes par sa aibă cei care livrează din solarii direct la domiciliu.
- Începe sezonul trufandalelor: ridichi, ceapă verde, usturoi, lobodă și spanac
Chiar dacă prin definiție trufandalele sunt prima recolta a unui nou sezon legumicol, în realitate ele sunt semănate din toamna. Spre exemplu spanacul, care, pentru a arată așa acum, numai bun de recoltat, a fost semănat din luna noiembrie a anului trecut.
O familie din Târgu Frumos a moștenit afacerea cu legume de la părinți și se ocupă de ea de 10 ani. În cele trei solarii au plantat verdeață de sezon pe jumătate de hectar. Anul acesta și iarna a fost una care a făcut ca trufandalele sa fie multe și gustoase.
Corneliu Hoșliag, legumicultor: Asta e ce nu vede lumea când cumpără de la piață... dar vă dați seama în solar e bine, cald, uscat, dar printre ele datorită ploilor este ce se vede. E muncă multă dar odată ce avem parte de clienți suntem mulțumiți.
Legumicultorii vin și cu surprize
Corneliu Hoșliag, legumicultor: Este vorba de praz plantat în vara anului trecut. Crescut în toamnă și acum e gata de mâncat .
Daca producătorii care livrează la domiciliu nu duc lipsă de clienți, în pieţe, trufandalele românești nu sunt la fel de căutate.
Cum aflăm dacă legumele sunt cultivate în România
Daca la preturi nu sunt diferente prea mari între trufandalele românești și cele de import, din punct de vedere al calității putem fi atenți la câteva detalii. Spre exemplu ridichile românești sunt mai mici și au o culoare mai intensă decât cele de import. Au frunza mai mică.
Și al salata frunza e mult mai moale daca e de la noi. Iar dacă ne uităm la pătrunjel tot frunza ne spune daca e românesc, este mult mai mică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰