Antena Meniu Search
x

Incidență record într-o comună din județul Alba: 21 de infectări la 1.000 de locuitori

Incidență record într-o comună din județul Alba, unde ultimele date indică 21 de infectări la mia de locuitori.

de Monica Palade

la 29.03.2021, 18:29

Incidență record într-o comună din județul Alba: 21 de infectări la 1.000 de locuitori - Facebook/Primăria Comunei Rimetea/Klotz Miklós

Este vorba de comuna Rimetea, care de vineri a intrat în carantină, după cum a anunțat Primăria localității, când incidența de infectare era de 18 la mia de locuitori.

Potrivit celor mai recente informații făcute publice de DSP Alba, la Rimetea sunt infectați în prezent 21 de locuitori dintre cei 1.000 câți are comuna, scrie g4media.

O situație epidemiologică gravă

Reprezentanții Primăriei Rimetea, au anunțat că situația epidemiologică ”s-a agravat brusc” și au cerut locuitorilor să respecte toate regulile și restricțiile impuse de autorități.

”Pentru revenirea cât mai rapidă la normalitate, la redeschiderea pensiunilor noastre renumite de ospitalitatea locuitorilor din comuna Rimetea, este nevoie acum de respectarea strictă a măsurilor de carantinare. De aceea, rugăm turiștii noștri fideli să revină la poalele Pietrei Secuiului (Colții Trascăului) după ridicarea restricțiilor impuse de autoritățile abilitate”, a transmis primarul comunei, Deak-Szekely Szilard Levente, alături de hotărârea carantinării. 

O atracție turistică

Situată în nordul Depresiunii Trascăului (o depresiune de formă elipsoidală, alungită pe axa nord-sud, având o lungime de 11 km și o lățime maximă de 4 km), la o altitudine medie de 550 de metri, localitatea Rimetea este înconjurată de masive montane mai înalte cu 500 - 600 de metri și este străbătută de la nord la sud de râul Rimetea.

Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt împadurite în partea vestică (Vf. Cornului - 1238 m, Ardașcheia - 1250 m, Dealul Băieșilor - 1010 m) și golașe în est, unde localitatea este dominată de Piatra Secuiului - 1128 m și de Tarșa - 999 m, scrie Wilkipedia. Masivul Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaș și alungit, împărțit în două părți de o „râpă” (ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori pentru acei oameni care trăiesc în partea de nord a localității). Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă și numele de „Colții Trascăului” și adăpostește ruinele unei fortărețe medievale. Relieful de tip carstic al masivului este caracterizat de o prezență intensivă a liniilor de fisurare și de existența a peste 15 peșteri de mici dimensiuni (doar trei dintre ele având peste 15 metri lungime) situate în partea superioară a abruptului.

Rimetea se află la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii și la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la rețeaua de drumuri naționale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul național DN75 (la limita de sud a județului Cluj) și care debușează la sud în DN1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul județean DJ107M traversează ambele localități ale comunei (Rimetea și Colțești), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potențial turistic din zonă. În 2011, DJ107M este modernizat și în stare impecabilă pe teritoriul județului Alba (mai precis de la Rimetea până la Aiud); în schimb, practicarea lui este dificilă pe teritoriul județului Cluj (pe între Rimetea și Buru).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Incidență record într-o comună din județul Alba: 21 de infectări la 1.000 de locuitori