Antena Meniu Search
x

INEDIT! De ce ni se face "pielea de găină"

Conform specialiştilor, "pielea de găina", aşa cum i se zice în popor, este un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi

Conform specialiştilor, "pielea de găina", aşa cum i se zice în popor, este un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi

Deşi lor fenomenul le era folositor, pe noi nu prea ne mai ajută. Acesta apare sub forma încreţirii şi ridicării pielii din jurul fiecărui fir de păr de pe corpul omenesc. Micile ridicături sunt provocate de contracţia muşchilor miniaturali care sunt ataşaţi fiecărui fir.

Contracţiile provoacă, de asemenea, ridicarea firelor de păr atunci când organismul simte senzaţie de frig sau pe cea de teamă. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană, stratul de aer apărut între peri şi piele, fiind ca un izolant contra frigului.

În ceea ce îi priveşte pe oameni, lucrurile nu sunt chiar aşa! Aceştia experimentează senzaţia de „piele de găină” nu doar când resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională.

Denumit în termeni medical-ştiinţifici "cutis anserina" sau "reflexul pilomotor", fenomenul este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » INEDIT! De ce ni se face "pielea de găină"