Antena Meniu Search
x

Infecţiile, ucigaşul tăcut din spitale

Şi totuşi, în plin scandal legat de infecţiile intraspitaliceşti, nimic nu pare să se fi schimbat în spitale

Vezi și

Şi totuşi, în plin scandal legat de infecţiile intraspitaliceşti, nimic nu pare să se fi schimbat în spitale. S-au făcut dezinfecţii, se fac controale, dar obiceiurile rămân aceleaşi. Regulile de prevenire sunt clar afişate, nu şi urmate. Nici doctorii nu le respectă.

Reporterii Observator au filmat neregulile cu o cameră ascunsă. Nu în unul, ci în mai multe spitale din Bucureşti, unde au intrat, chiar în timpul controalelor, fără probleme. După o simplă negociere cu paznicii. Şefii instituţiilor n-au comentat imaginile. Deşi capitala raporteză cele mai multe infecţii intraspitaliceşti în fiecare an.

La Spitalul Sfântul Pantelimon, regulile sunt făcute doar pentru cine nu se înţelege cu paznicul. Bărbatul ne lasă să intrăm in spital, chiar dacă, înăuntru, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică sunt în inspecţie. La fel de uşor am pătruns şi pe poarta Spitalului Sf. Ioan. Vizat şi el de controale.

În spitalul Universitar, de exemplu, pe holurile de la Terapie Intensivă, doctorii intra fără probleme în saloanele bolnavilor, doar cu halat, deşi regulile sunt afişate clar.  Vizitatorii trebuie să poarte protecţie specială, iar medicii echipament steril. Pe accelaşi palier, însă, sunt şi lucrări în plină desfăşurare. Cifrele arată că spitalele din România raportează un număr infim de infecţii. În timp ce media europeană de raportări este de 8-10%, noi raportăm până în 2%. Specialiştii explică.

Cu alte cuvinte, corpul uman este colonizat de bacterii care în mod normal ajută organismul. Însă, când sistemul imunitar este la pământ, acestea pot deveni inamici. Iar lipsa măsurilor clare de igienă poate provoca infecţia.  Niciun director de spital nu a vrut să comenteze situaţiile surprinse de reporterii Observator. Există reguli clare pentru toate spitalele. Probabil că aceste reguli care sunt în vigoare nu sunt respectate întotdeauna în spitale, e vorba aici şi de mentalitate şi de edfucaţie, lucruri care se realizează pe o perioadă lungă de timp.

Însă, raportul ajuns pe masa oficialilor arată că nu a fost vorba despre infecţii în cazul victimelor transportate în Belgia. Oficialii recunosc însă că e posibil ca, în străinătate, pacienţii să fi dezvoltat ulterior infecţiile. Mai ales că, în cazul arsurilor, riscuril sunt foarte mari. Statisticile internationale arata ca la pacientii cu arsuri majore, rata de infectie la cei care decedeaza este de peste 75 la suta

Ministerul sanătăţii a demarat un control amplu în toate cele 11 spitale din capitală. Mai ales că, la capitolul raportări, Bucureştiul e pe primul loc. 2,500. Urmează judeţul Iaşi, unde sunt înregistrate 1,500, şi Clujul cu 900. La polul opus, sunt şi judeţe în care incidenţa infecţiilor nosocomiale tinde spre zero. Aici intră Ilfovul, Bistriţa Năsăud, Tulcea şi Caraş Severin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Infecţiile, ucigaşul tăcut din spitale