Antena Meniu Search
x

Video Inflaţia uriaşă din Turcia se resimte şi în portofelele românilor. Cu cât ajung să fie vândute fructele şi legumele turceşti în pieţele din România

Fructele şi legumele din import se scumpesc de la lună la lună. În Turcia, de pildă, principalul nostru furnizor de produse proaspete, inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani. Producătorii de acolo se plâng că nu mai pot face faţă cheltuielilor, aşa că trebuie să crească preţurile. Lucru care se resimte şi în portofelul nostru.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 05.11.2022, 20:35

Vezi și

Pe lângă turism, agricultura reprezintă o sursă importantă de venit pentru turci. Mai ales acum, când economia locală a ajuns în cea mai adâncă prăpastie din ultimii 24 de ani. După Rusia, suntem a doua piaţă de desfacere pentru produsele cultivate aici.  

Greta Neagu, reporter Observator: În astfel de sere se coc fructele şi legumele turceşti care ajung în România. De exemplu, anul trecut importurile de roşii turceşti au atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu, iar ţara noastră se află în top cinci importatori de fructe şi legume din Turcia. 

Exporturile de fructe şi legume către România au depăşit 126 de milioane de dolari

În prima jumătate a acestui an, exporturile de fructe şi legume proaspete ale Turciei către România au depăşit 126 de milioane de dolari. 

Pe acelaşi subiect

Greta Neagu, reporter Observator: Antalya este raiul solariilor. Miliarde de dolari aduce agricultura la bugetul ţării. Priviţi cum se vede de sus toată regiunea. Sunt milioane de hectare de solarii cultivate cu fructe şi legume care ajung peste tot în Europa.

Emine şi Mahmut sunt agricultori în Antalya. Cultivă roşii, căpşuni, dar şi alte produse care ajung atât pe mesele turcilor, cât şi pe cele ale vecinilor europeni. Ne explică de ce trebuie să ne aşteptăm la preţuri tot mai mari de acum încolo. 

Emine Kurt și Mahmut Kurt, fermieri: Munca noastră este într-un moment de impas. Tot ce folosim pentru solarii, toate acestea costă. Poate să fie acum un preţ, peste trei zile un alt preţ. 

Suntem într-o piaţă din Antalya. Un kilogram de roşii se vinde aici la 15 lire turceşti. Adică aproape 4 lei kilogramul. Un kilogram de varză costă 4 lire, echivalentul unui leu, iar unul de cartofi între 9 şi 10 lire, adică 2 lei şi 60 de bani. Bananele se vând şi ele la 20 de lire turceşti, adică 5 lei şi 20 de bani, iar căpşunile la 100 de lire, adică 26 de lei. 

Localnică: Foarte scumpă piaţa. De acum încolo o să alegem absolut tot, pentru că economia noastră nu merge spre bine. Salariile au rămas la fel, însă totul s-a scumpit. 

Mihaela Ellibeş, ghid turistic: În primul rând electricitatea s-a scumpit, chiriile s-au scumpit. În principal mâncarea. 

Anul trecut lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul. Problemele ţărilor cu care facem comerţ se vor simţi şi în buzunarele noastre. 

Dragoş Frumosu, specialist în industra alimentară: La o inflaţie de 85%, cât este în momentul de faţă în Turcia, cert este că legumele şi mai mult ca sigur şi fructele se vor scumpi cu cel puţin 30-40%. 

Deja fructele şi legumele din Turcia ajung în pieţele noastre la preţuri cel puţin duble. De pildă, roşiile costă 10 lei kilogramul.

Discuţie reporter - vânzătoare:

Astea sunt din Turcia, astea tot Turcia, astea Grecia. 

Şi lumea ce preferă?

Româneşti, dar sunt cam pe terminate şi o să vină cele de afară. 

Am mânca şi noi mai ieftin dacă am lua lecţii de la alţii. 

Dragoş Frumosu, specialist în industra alimentară: Nu mai avem suprafeţe mari pe care să cultivăm pe perioada de vară. Nu mai avem sere suficiente, pentru că de la două mii şi ceva de hectare cât aveam suprafaţa cu sere în urmă cu câţiva ani, acum am ajuns la o suprafaţă foarte mică. 

Aşa că diferenţele dintre cele două ţări au ajuns să se vadă...din avion. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Inflaţia uriaşă din Turcia se resimte şi în portofelele românilor. Cu cât ajung să fie vândute fructele şi legumele turceşti în pieţele din România