Antena Meniu Search
x

Video Cât de greu le este micilor producători să intre cu marfa în supermarketuri, chiar şi prin programul Casa Unirea. "N-ajunge să fie românesc"

Rodul muncii micilor producători români îşi face cu greu loc în lanţurile supermarketurilor. Casa de Comerţ Unirea, compania înfiinţată de Ministerul Agriculturii cu acest scop, a livrat primele legume şi fructe, dar marfa a ajuns doar în anumite magazine. Ca să rămână acolo, marfa trebuie să fie ieftină şi bună, avertizează retailerii, care în unele cazuri dublează preţul la care vinde producătorul. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 02.11.2022, 21:03

Vezi și

Primele produse româneşti colectate de Casa de Comerţ Unirea au fost trimise către depozitele a trei retaileri. "Am livrat legume şi fructe, aproximativ 50 de tone şi aproximativ 20.000 de conserve", spune Mariana Cotoi, director Casa Comerţ Unirea. 

Produse româneşti, în ritm de melc spre magazine

"Dulceaţă de dovleac şi urmează să mai livrăm şi alte produse. Fructe proaspete, sucuri de măr. Ne ajută foarte mult colaborarea, fiindcă avem asigurată o parte din desfacere", explică Gheboianu Valentin, poducător. "Am livrat dulceaţă de gutui, care este o dulceaţă specifică acestui sezon, şi pastă de măceşe. În jur de 4.000 de borcane. Cred că pentru micii producători, chiar şi pentru cei mijlocii, este singura soluţie prin care ar putea să aibă acces mai facil în piaţă", este de părere Remus Lăpuşan, producător.

Clienţii însă nu pot cumpăra toate aceste produse. Dulceţurile şi conservele încă n-au ajuns pe rafturi. Cât despre legume şi fructe, acestea se găsesc doar în magazinele din Capitală sau apropierea acesteia. Aşa că momentan putem cumpăra mai mult doar promisiuni. "Până în prima jumătate a anului viitor, produsele Casa Unirea să se regăsească pe toate rafturile retailerilor din ţară. Ne gândim să aducem miere, produse lactate, mezeluri, produse de băcănie. Să ne extindem gama. Patiserie, tot ce poate oferi fermierul român", spune Mariana Cotoi, director Casa Comerţ Unirea.

Pe acelaşi subiect

Ce trebuie să aibă fermierii pentru a colabora cu cei de la Casa Unirea

Pentru a colabora cu cei de la Casa Unirea, fermierii trebuie să aibă atestat de producător şi toate autorizaţiie în vigoare. În plus, materia primă folosită trebuie să fie din România. Odată ce îşi prezintă oferta, Casa Unirea o promovează retailerilor. "Pentru noi, produsele sunt valoroase în măsura în care sunt şi acceptate şi cumpărate de clienţi. Trebuie să vedem cum îşi găsesc aceste produse relevanţa în rafturile noastre. N-ajunge să fie românesc. Trebuie să fie românesc şi competitiv", crede Daniel Gross, CEO retailer alimentar.

"Noi vindem un borcan de dulceaţă, în general, undeva la 8 lei. Nu ştiu exact care-i adaosul lanţului care vinde mai departe aceste produse", mărturiseşte Remus Lăpuşan, producător. Întrebat de reporterii Observator, retailerul a declarat că va vinde acelaşi produs la preţul de 15 lei. 

Proiect eşuat în trecut, Casa de Comerţ Unirea a fost reînviată în acest an, odată cu revenirea lui Petre Daea la conducerea ministerului. Regulile sunt însă complet schimbate. Acum, Casa Unirea doar colectează marfa de la fermieri. În urmă cu trei ani, Ministerul Agriculturii ne promitea zeci de magazine pline cu marfă de la ţărani 

"În octombrie 2019, în clădirea de lângă mine se deschidea Casa Alimentară de Comerţ Unirea. Fermierii au început atunci să vândă aici primele produse româneşti, numai că bucuria lor n-a ţinut prea mult timp. După aproximativ un an, magazinul s-a închis iar în locul lui a apărut, între timp, un supermarket", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Autorităţile au acum în plan să deschidă opt centre regionale de colectare a produselor agricole. Acolo, marfa va fi depozitată, sortată şi ambalată, iar mai apoi distribuită către supermarketuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Cât de greu le este micilor producători să intre cu marfa în supermarketuri, chiar şi prin programul Casa Unirea. "N-ajunge să fie românesc"