Antena Meniu Search
x

Sfaturi pentru amenajarea unei grădini

Tot mai multe persoane au început să îşi personalizeze grădinile, întru a deveni mai mult spaţii de relaxare. Desigur, astfel de dorinţe implică şi anumite costuri uneori destul de piperate. 

De Redactia Observator la 18.03.2019, 17:38
Vezi și

Tot mai multe persoane au început să îşi personalizeze grădinile, întru a deveni mai mult spaţii de relaxare. Desigur, astfel de dorinţe implică şi anumite costuri uneori destul de piperate. 

Elena nu doar că şi-a imaginat o grădină ca în poveşti, dar a şi pus în practică acest vis. Singură şi-a creat un colţ verde, plin de personalitate. A transformat o bicicletă veche în suport de flori, a adunat o colecţie colorată de figurine şi, pentru că locuieşte în Constanţa, a decorat fiecare colţ al curţii cu scoici. 

"Am început cu un pomişor şi gazon. Dar am continuat cu o floricică, două + dar şi florile au şi ele nevoie de ceva amenajare lângă ele. Iar, dintr-un spaţiu de 400 de metri pătraţi, am ajuns să nu mai avem loc. Cu un pom, cu o tuia, cu un pitic, o floare" a declarat Elena Acatrinei, proprietar grădină.

Nu doar udatul zilnic este esenţial. Vitaminele, calciul şi substanţele hrănitoare sunt obligatorii pentru plante sănătoase, spune Elena. Pentru toate se pregăteşte din timp.

"Toamna pun lăstărei foarte mici în ghivece, iar primăvara deja am început cu fertilizarea lor, în martie. Şi în aprilie le scoatem afară, pe balcon, viguroase" a povestit Elena Acatrinei, proprietar grădină.

Însă cine nu are timp şi nici idei pentru amenajarea spaţiului. apelează la specialişti. Sunt zile de foc, în care înfloresc grădinile, dar şi profiturile.

"S-au început mai devreme operaţiunile de montare de rulou de gazon, operaţiunile de montare de tuia, platani. În partea din spate se vor planta pomi fructiferi. Pe partea laterală, de acolo, se vor planta zmeură, fragi" a spus Octavian Popescu, reprezentantul unei firme de amenajări.

Pentru un teren de 150-200 de metri pătraţi cum este acesta, doar montarea gazonului costă în jur de o mie de euro. Iar restul lucrărilor ridică nota de plată cu alte câteva mii, în funcţie de preferinţele clientului. Cine n-are atâţia bani trebuie să aibă răbdare. Plantele mai mici şi mai ieftine se vor dezvolta în timp.

"Dacă bugetul este mai mare, automat plantele pot fi luate din start mult mai mari şi atunci efectul este imediat" a declarat Gabriela Chiorcea, arhitect peisagist.

Pentru majoritatea românilor, amenajarea grădinii sau a balconului rămâne o sarcină de sezon pe care nu ar lăsa-o pe mâna altcuiva.

Specialiştii spun că se caută tot mai mult plantele ornamentale care rămân verzi tot timpul anului. Pentru a rezista, ele trebuie plantate fie toamna, fie primăvara devreme.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Sfaturi pentru amenajarea unei grădini