Informaţii despre Ungaria. Curiozităţi şi lucruri interesante despre ţara vecină
Cei mai mulţi dintre românii din zona de vest a ţării s-au obişnuit să-şi petreacă vacanţa de vară în Ungaria, graţie distanţei mici ce îi separă de ţara vecină, dar şi din alte motive.
Mai este foarte puţin până când o să începem să ne bucurăm, din nou, de perioada vacanţei de vară. Românii s-au obişnuit, în ultimii ani, să aleagă destinaţii dintre cele mai diverse pentru perioada vacanţei de vară.
Există însă mulţi români, în special din zona de vest a ţării, care preferă să-şi petreacă timpul liber în Ungaria, încântaţi de tot ceea ce înseamnă turism în ţara vecină.
Cele mai mari oraşe din Ungaria
Pentru multă lume, Ungaria înseamnă, în mod special, Budapesta. Şi cumva poate este normal dacă ne gândim că Budapesta are de peste 10 ori mai mulţi locuitori decât celelalte oraşe importante ale Ungariei.
Pe lângă Budapesta, doar Debrecen, Miskolc şi Szeged mai depăşesc, cu puţin, bariera de 100.000 de locuitori. Asta însă nu înseamnă că aceste oraşe nu au nimic de oferit, din punct de vedere turistic. Concret, în fiecare localitate există clădiri deosebite şi instituţii care să suscite interes.
Informaţii interesante despre Ungaria
Ungaria este una dintre destul de puţinele ţări din Europa fără ieşire la mare. Chiar şi aşa, ungurii s-au adaptat şi au transformat Lacul Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrală, în aşa fel încât să nu resimtă că nu au ieşire la mare.
Ungaria stă bine la capitolul densitatea populaţiei, având o densitate de două ori mai mare decât media la nivel global. Cu toate acestea, trebuie precizat că Ungaria este abia pe locul 94, în lume, la capitolul ţări populate.
Curiozităţi despre Ungaria şi Budapesta
Ungaria se laudă, printre altele, cu peste 1.500 de staţiuni balneare, 22 de zone viticole, 13 câştigători ai Premiului Nobel, dar şi cu ideea că a câştigat cel puţin câte o medalie de aur de fiecare dată când a participat la Jocurile Olimpice sau că găzduieşte cel mai mare festival cultural şi muzical din Europa.
Pe de altă parte, Budapesta se laudă, printre altele, cu cele mai multe izvoare termale din lume, dar şi cu cea mai mare sinagogă din Europa şi a doua ca mărime din întreaga lume, sinagoga de pe Strada Dohany.
Zeci de mii de români trăiesc în Ungaria. Ce drepturi au
Ultimele cifre oficiale date publicităţii de autorităţile din Ungaria arată că în ţara vecină trăiesc peste 26.000 de cetăţeni de origine română. Însă, doar jumătate dintre aceştia au declarat că limba română este limba lor de bază.
Cei mai mulţi dintre cetăţenii din Ungaria care sunt de origine română îşi duc viaţa în localităţi situate în apropiere de graniţa cu România. De respectarea drepturilor pe care le au aceşti cetăţeni se ocupă AŢRU (Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰