Antena Meniu Search
x

Înșelătorie cu "iPhone X Max" pe internet. Victimele, păcălite să trimită SMS la suprataxă

O nouă înșelăciune se răspândește pe internet, anunță specialiștii din cadrul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 13.12.2019, 19:01

O nouă înșelăciune se răspândește pe internet, anunță specialiștii din cadrul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Victimelor li se promite un "iPhone X Max" dacă trimit un simplu SMS. Acesta, însă, este suprataxat.

Profitând de perioada sărbătorilor și naivitatea utilizatorilor de internet, hackerii le promit victimelor, printr-un mesaj cu link, că au câștigat un "iPhone X Max" - un model care nu există în oferta Apple.

"O nouă tentativă de #scam se propagă în aceste zile prin intermediul mesajelor venite pe rețelele sociale. Un utilizator primește un mesaj cu un link, iar după accesarea lui victima are impresia că va participa la un concurs în urma căruia poate câștiga un 'iPhone X Max'. Desigur, această variantă a terminalului NU există, cel mai apropiat model ca denumire fiind iPhone XS Max. Pagina web este gândită pentru dispozitive mobile (prezintă funcții JavaScript pentru notificarea utilizatorului prin vibrații, iar pagina este prezentată în mod portret)", informează specialiștii CERT, pe pagina de Facebook.

Datele afișate inițial sunt tipul dispozitivului, data accesării orașul și furnizorul de internet utilizat. Pentru ca mesajul afișat victimei să fie mai credibil, atacatorii au inclus în mesaj ideea că și alte persoane din oraș au primit astfel de premii.

Victimele, îndemnate să trimită SMS la suprataxă

"În funcție de dispozitiv, setările acestuia și furnizorul de internet este afișată o pagină de confirmare a „șansei de câștigare a unui dipozitiv mobil iPhone X Max”. Ulterior, utilizatorul este transferat către altă pagină, unde are 3 șanse de a nimeri premiul din 9 variante existente. Desigur, mereu ultima cutie aleasă este și cea câștigătoare. Nimeni nu rămâne 'nepremiat'. Tot pentru a oferi legitimitate inițiativei, atacatorii au inserat de la sine o serie de comentarii care par a fi preluate de pe Facebook. În realitate, ele sunt de fapt codate în sursa paginii web", transmit cei de la CERT.

Înșelătorie pe internet

După alegerea celei de-a treia cutii, victima este informată că a „câștigat un dispozitiv iPhone X Max care este rezervat 5 minute”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ulterior, acestuia i se solicită să urmeze „3 pași simpli”, realizând o serie de redirecționări către pagini similare, care solicită trimiterea unui SMS cu suprataxă la numărul afișat, în schimbul unor servicii, filme, muzică sau jocuri. Desigur, abonarea la asemenea servicii nu are nicio legătură cu falsul concurs.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri sociale » Înșelătorie cu "iPhone X Max" pe internet. Victimele, păcălite să trimită SMS la suprataxă