Învăţământul "gratuit" îi costă lunar, pe părinţi, echivalentul a şase alocaţii
Câteva sute de lei cheltuiesc, lună de lună, cu fiecare copil, arată un nou studiu. Banii se duc pe rechizite, culegeri sau necesarul de la clasă - adică tot ce şcoala ar trebui să ofere dar nu o face.
Câteva sute de lei cheltuiesc, lună de lună, cu fiecare copil, arată un nou studiu. Banii se duc pe rechizite, culegeri sau necesarul de la clasă - adică tot ce şcoala ar trebui să ofere dar nu o face. La finalul unui an, când părinţii trag linie, costurile sunt fabuloase comparativ cu venitul mediu al unei familii.
Sunt 500 de lei pe care părinţii îi cheltuiesc în fiecare lună pentru un copil. Echivalentul a 6 alocaţii, iar dacă ne uităm pe ce sunt daţi banii, vorbim în primul rând despre rechizite, manuale școlare, culegeri si alte materiale. Şi vorbim despre o şcoală de stat din România.
Şcoli de stat, unde, teoretic, învăţământul este gratuit. Practic, nu se întâmplă aşa. Rechizitele costă undeva la 52 de lei, manualele aproape 35, iar mai apoi fiecare copil trebuie să contribuie şi la ceea ce se numeşte fondul clasei. Chiar dacă a fost declarat ilegal în şcoli, nu a dispărut:
Părinţii trebuie să cotizeze şi pentru serbările de la finalul anului, dar şi pentru bilete la muzeu, la teatru sau la cinema.
Dacă ar fi să calculăm şi bugetul anual, potrivit studiului, suma se apropie de o mie de euro dacă vorbim despre o familie cu doi copii. Enorm, pentru majoritatea părinţilor din România:
Şi dacă la stat costurile arată aşa, la privat, părinţii plătesc până la 500 de euro pe lună doar pentru şcoală şi afterschool.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰