Birocrația omoară arhitectura Capitalei. Investitiţii de milioane de euro în marile oraşe rămân blocate
Studii peste studii şi ani pierduţi în aşteptarea avizelor. Sunt chinurile la care Ministerul Culturii îi supune pe cei care vor să cumpere o cladire
Studii peste studii şi ani pierduţi în aşteptarea avizelor. Sunt chinurile la care Ministerul Culturii îi supune pe cei care vor să cumpere sau să renoveze o clădire protejată. Astfel, investitiţii de milioane de euro în marile oraşe rămân blocate din cauza birocraţiei.
Capitala are aproape o sută e zone istorice protejate. Unele de interes local, altele de interes naţional. Însă oricine vrea să investească pe aceste spaţii are nevoie, înainte de orice, de multă răbdare. Avizele pentru renovări sau achiziţii de la Ministerul Culturii se obţin în... ani.
Eduard Uzunov, proprietarul unei agenţii imobiliare: "Sunt situaţii în care cumpărătorii aşteaptă de trei ani de zile pentru autorizare refacere monument istoric. Aceste comisii îşi schimbă periodic preşedintele, precum şi oamenii. Nu vor să îşi asume responsabilităţi."
Întârzierea obţinerii avizelor nu doar că amână investiţiile, dar îi obligă pe antreprenori şi la cheltuieli neprevăzute.
- Târg de adopții pentru căței, în Parcul Carol. Vizitatorii pot să interacţioneze direct cu animalele: "Am...
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Cristian Parvan, preşedintele investitorilor autohtoni: "Dacă ai depus un studiu care să stea la baza emiterii avizului privind partea culturală din ceea ce ceri şi dacă a trecut perioada şi nu ţi-au dat avizul, te pun să refaci studiul. Ceea ce este o aberaţie."
O parte din temerea autorităţilor este legată de posibile nerespectări ale avizelor. Dar probleme sunt şi în oraşe de provincie, unde nu se pune problema de speculă imobiliară.
Ciprian Manda, arhitect: "Tot procesul a durat mai mult de şase luni şi am fost plimbat la diverse comisii regionale, după aceea naţionale, pentru o casă. Nici nu era monument."
Eduard Uzunov, proprietarul unei agenţii imobiliare: "Nu orice om care vrea să consolideze şi să amenajeze, să facă frumos un imobil-monument istoric, nu înseamnă că îl dărâmă să construiască un bloc."
În lipsa avizelor de la ministerul Culturii, orice act de vânzare-cumpărare devine nul. Mai mult, din cauza birocraţiei excesive, mulţi proprietari preferă să îşi lase imobilele în paragină decât să facă investească în renovări.
Într-un răspuns pentru Observator, Ministerul culturii promite că în perioada următoare va face tot posibilul să simplifice procedura de obţinere a avizelor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰