Video Izolarea din pandemie și școala online au lăsat amprente asupra copiilor. Mulți se confruntă cu anxietate sau depresie
Izolarea din pandemie și școala online încep să lase amprente asupra copiilor, cei mici ajung tot mai des în cabinetele psihologilor. Pentru că petrec mult timp în fața ecranelor și interacționează mai puțin, copiii se confruntă cu anxietate și chiar cu depresie. Nu e de mirare că redeschiderea școlilor este așteptată cu nerăbdare atât de părinți, cât și de elevi.
- Socializarea pe internet a luat locul momentelor de joacă din afara casei.
- Tot mai mulți copii și adolescenți ajung în cabinetele psihologilor sau chiar psihiatrilor.
Ultimele luni de școală au venit la pachet cu ore în șir petrecute de copii în fața unui laptop sau a unei tablete. Socializarea pe internet a luat locul momentelor de joacă din afara casei.
Minodora are un băiat în clasa a șasea. Cinci ore face lecții pe internet în fiecare zi. Se adaugă apoi alte câteva ore pentru teme.
Minodora, mama unui băiețel din clasa a șasea: ”Cel puțin pentru fiul meu, lucrurile decurg bine până în acest punct. Cu toate acestea, își dorește să revină pe băncile școlii, să socializeze cu colegii și profesorii și pe viu, nu doar din fața unui ecran”
Joaca din fața blocului, înlocuită de lectură
Plimbările în aer liber sau la locul de joacă, au fost înlocuite acum de lectură.
Minodora, mama unui băiețel din clasa a șasea: ”Încercăm să combinăm toate aceste activități și, din fericire, fiului meu îi place să citească. Si citeste foarte mult. Preferă cărțile”
Specialiștii avertizează că izolarea poate lăsa urme serioase asupra elevilor mai ales că, de aproape un an, noua normalitate înseamnă mai mult timp în mediul online.
Lidia Bîrsanu, psiholog: ”Am sesizat, stând de vorbă cu părinții, ca la randul lor au sesizat multe modificări de natură emoțională și comportamentală la copii. Depresia, intr-adevar in aceasta perioada în rândul copiilor și a adulților, a crescut”.
Pornind de la atacuri de panică şi până la depresii, cazurile s-au înmulțit în ultimele luni de pandemie. Tot mai mulți copii și adolescenți ajung în cabinetele psihologilor sau chiar psihiatrilor.
Și părinții sunt predispuși la stări de anxietate și depresie
Nu doar copiii sunt predispuși la stări de anxietate și depresie, ci și părinții lor, copleșiți de situație de multe ori. Specialiștii susțin că mamele sunt cel mai afectate mai ales dacă au grijă singure de copii.
Peste două săptămâni, cei mai mulți dintre elevi se vor reîntoarce în bănci. Măsurile de protecție vor fi păstrate, iar inspectorii școlari au început deja controalele în unitățile de învățământ să se asigure că totul este pregătit.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj: ”Există un stoc de peste 400 de mii de măști în județul Gorj, în școli, care au rămas rezervă datorită faptului că atâtea luni copiii nu au fost prezenți în școală. Totul este verificat”.
Pentru că, în județul Gorj, rata infectării cu noul coronavirus este sub un caz la mia de locuitori, din 8 februarie, aproape toate școlile își vor redeschide porțile
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰