Antena Meniu Search
x

Video Vaccinul anti-Covid deschide graniţele şi înlătură carantina. Măsura exceptării de la izolare nu se poate aplica copiilor

Vaccinul deschide graniţele şi înlătură carantina. Cei care vin în România din ţări considerate cu risc major de infectare nu vor mai sta izolaţi două săptămâni dacă au facut ambele doze de vaccin cu cel putin 10 zile înainte. Este primul pas făcut de autorităţi spre aşa-numitul paşaport de vaccinare, despre care vorbesc săptămâna aceasta şi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

de Redactia Observator

la 19.01.2021, 21:43

Vezi și
  • Pentru că vaccinul nu poate fi administrat şi copiilor, măsura exceptării de la izolare nu se aplică şi în cazul lor.
  • Grecia a propus ca din această vară să elimine orice restricţie pentru turiştii imunizaţi.

Teste obligatorii înainte de plecare, verificări pe aeroporturi, declaraţii de completat şi decizii de carantinare. Toate acestea vor fi eliminate în cazul întoarcerii în România din ţările ,,galbene", cum sunt Marea Britanie, Spania sau Italia, dacă se va face dovada administrării celor două doze de vaccin.

Mihai Moisescu, român stabilit în UK: ”Mi se pare o idee extraordinară, aş veni maine, dacă as putea. Asta ar încuraja ca toţi românii să se vaccineze şi să meargă în ţară în mod obişnuit”.

Pentru că vaccinul nu poate fi administrat şi copiilor, măsura exceptării de la izolare nu se aplică şi în cazul lor.

Florentina Furtunescu, medic INSP: ”Dacă o familie călătorește cu un copil într-o țara cu risc ridicat, la întoarcere copilul reprezinta un vector care poate raspandi boala, trebuie ținut în carantina. Unul dintre părinti trebuie sa stea in carantina cu copilul”.

Grecia a propus ca din această vară să elimine orice restricţie pentru turiştii imunizaţi, iar Cipru a anunţat că, din luna martie, cetăţenii săi şi turiştii vor putea intra şi ieşi din ţară liberi, dacă prezintă un document care atestă vaccinarea. 

Italia ar putea proceda la fel.

Prin măsura luată, România dă de înţeles că ar agrea iniţiativa, chiar dacă şeful statului, Klaus Iohannis, spunea, acum o săptămână, că nu e de acord cu un aşa numit paşaport de vaccinare. 

Problema va fi discutată joi de liderii europeni în cadrul unui summit.

Andrei Baciu, secretar de stat MS: ”Au fost anumite discutii si analize. Au fost pozitii publice ale liderilor europeni. Incă nu s-a luat nicio decizie la nivel european”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pașaportul” de vaccinare, o gură de oxigen pentru turism

Noua politică de călătorie vine ca o gură de oxigen pentru industira turismului, grav afectată de pandemie.

Robert Oprea, reprezentant agenţie de turism: ”Din punctul nostru de vedere, e o variantă propice, în momentul de faţă. E o măsură binevenită, partea asta de paşaport. Direcţiile Uniunii Europene sunt tot către măsura asta, sper să ne ofere mai multă libertate de mişcare”.

Până acum nu se ştie dacă aşa numitul paşaport de vaccinare va exista şi fizic sau dacă va avea o formă electronică agreată la nivel european. 

Adeverinţele de imunizare eliberate acum sunt simple hârtii imprimate, fără elemente de siguranţă. Posesorul va fi obligat să le arate la graniţă, însă informaţiile vor fi comparate cu registrele electronice europene şi naţionale de vaccinare. 

Curtea de la Strasbourg înclină în favoarea obligației de vaccinare

Specialiştii se aşteaptă ca aceste noi condiţii de călătorie să atragă după sine şi acuzaţii de discriminare de la cei care nu se pot vaccina sau nu îşi doresc acest lucru.

Asztalos Csaba Ferenc, preşedinte CNDC: ”Curtea de la Strasbourg înclină spre interesul public general de protecţie. Înclină să decidă în favoarea obligaţiei de vaccinare, în aceste condiţii. 

Veste bună pentru cei care vor să se vaccineze este că autorităţile israeliene au anunţat că serul dezvoltat de Pfizer dezvoltă anticorpi mai mulţi decât o persoană care a suferit de o formă gravă de Covid 19. Acest lucru înseamnă că toţi cei vaccinaţi nu mai pot să ia virusul sau să fie contagioşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Vaccinul anti-Covid deschide graniţele şi înlătură carantina. Măsura exceptării de la izolare nu se poate aplica copiilor