Jumătate de România, cu toaleta în curte. La oraș, 87,7% din populație e conectată la canalizare
Jumătate din populaţia României merge la toaletă în fundul curţii şi nu are acces la apă potabilă curentă.
Jumătate din populaţia României merge la toaletă în fundul curţii şi nu are acces la apă potabilă curentă. Sistemul de canalizare e doar un vis pentru cei care locuiesc la ţară, dar există şi orăşeni care nu beneficiază de acest privilegiu.
Un sat din Ilfov, la doi paşi de Capitală pare un loc desprins din alte secole. Bunicii încă mai scot apă din fântâni, iar construcţiile şubrede din lemn ţin loc de toalete. În ţara unde umorul compensează sărăcia, au apărut şi primele WC-uri înmatriculate.
Cel mai departe de civilizatie este sudul Munteniei, unde doar 35% din gospodarii sunt racordare la sistemul de canalizare.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la ţară, baia în casă şi apa la chiuvetă sunt un adevărat lux. Doar 8 din 100 de români au beneficiat, anul trecut, de servicii de canalizare, în mediul rural.
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Oamenii spun că nu-şi pot permite condiţii mai bune de trai.
Canalizarea nu a fost niciodata o prioritate a edililor, care risipesc bugetele comunelor in tot soiul de proiecte bizare. La Sân Paul, de pildă, în judeţul Cluj, s-a investit intr-o bază sportivă multifuncţională, cu o toaletă rudimentară la doi paşi de gazon.
În satele fără canalizare, oamenii au totuşi acces la internet şi la cablu tv.
O directivă a Uniunii Europene obligă ţara noastră să racordeze toate localităţile la sistemul de canalizare, până la sfârşitul acestui an.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰