Social

Jumătate din drumurile din România, un adevărat pericol. Numai în 2017, peste 1.800 de oameni au murit în accidente rutiere

Publicat pe 25.04.2018 la 23:27 Actualizat pe 25.04.2018 la 23:27

Mai mult de jumătate dintre drumurile din România sunt cu durată de viaţă depăşită. Experţii le numesc "expirate". Sunt un adevărat pericol, mai ales că unele dintre ele sunt intens circulate.

Mai mult de jumătate dintre drumurile din România sunt cu durată de viaţă depăşită. Experţii le numesc "expirate". Sunt un adevărat pericol, mai ales că unele dintre ele sunt intens circulate. În ultimii ani, au fost făcute puţine lucrări. Şi este nevoie de reparaţii capitale, nu cârpeli.

Până la 40 de mii de maşini trec zilnic pe Autostrada Soarelui, cel mai circulat drum din România. Cu două zile înainte de mini-vacanţa de 1 Mai, câţiva muncitori trag tare să cârpească nişte cratere pe drumul către mare.

Deşi bugetul e restrâns, se munceşte. Vineri trebuie să se circule fără restricţii către mare.

Potrivit datelor institutului naţional de statistică, în România sunt câteva mii de drumuri expirate.

Florin Dascălu, directorul direcţiei de întreţinere a CNAIR: "Noi avem circa 60% din lungimea de reţea de circa 17.000 de km cu durată de serviciu exprirată, dar bugetele de întreţinere în ultimii ani au fost de maximum 40% faţă de necesar."

Viaţa unui drum se calculează în funcţie de materialul din care a fost construit şi de traficul rutier estimat. Anul trecut au fost reabilitate mai puţin de jumătate dintre şoselele care au ieşit din uz. Dar pe multe dintre ele nu s-a astupat o groapă de zeci de ani. În timp ce traficul e şi mai intens.

Din groapă în groapă am ajuns la un pod. Tremură când trece orice camion pe el. E făcut în 2004. N-a fost reabilitat niciodată.

Florin Dascălu, directorul direcţiei de întreţinere a CNAIR: "Durata de viaţă a unui pod, în funcţie de clasa tehnică, este între 30 şi 50 de ani."

Timp în care este nevoie de mentenanţă.

Iar riscul la care putem fi expuşi este enorm. Cea mai gravă problemă ar fi ruperea pilelor. Mai exact, acele construcţii din beton pentru evacuarea apei. Hidroizolaţia poate fi afectată, betonul se macină, iar podul poate ceda apoi sub roţile maşinilor.

În ţara în care aproape 60% dintre drumuri sunt expirate, avem şi o autostradă.europeană. A3 - Bucureşti - Ploieşti. 6 benzi de mers. Trei pe o parte, trei pe cealaltă. Nu este tot drumul aşa, ci doar 22 de km. Care, dealtfel, sunt aproape inutili, pentru că îngustarea la ieşiri nu se face treptat, ci de la 3 benzi, la o singură bandă.

În 2012 a fost dată în funcţiune A3. Nici până acum nu s-a reuşit finalizarea corespunzătoare a punctelor de intrare şi ieşire de pe Autostradă. Iar starea proastă a infrastructurii ne costă enorm.

Numai în 2017, peste 1.800 de oameni au murit pe şoselele din România. Cinci în fiecare zi. O cifră care ne pune în top 3, cel mai sângeros clasament la nivel european.

În articolul

Jumătate din drumurile din România, un adevărat pericol

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Românii fac coadă la teste de coronavirus pentru a putea pleca în vacanță în străinătatepe observatornews.ro
Atenţionare MAE pentru românii care intră în Belgiape observatornews.ro
Anunț de ULTIMĂ ORĂ! Cum se vor relua cursurile din toamnă! Decizie fără precedent în Româniape a1.ro
Alertă pentru români! Care sunt țările care refuză să ne primească! Lista completă unde s-au impus restricțiipe a1.ro
20 de țări au impus restricții românilor. Unde nu mai putem să călătorimpe spynews.ro
Stop la munte sau la mare? Anunțul lui Raed Arafat despre următoarele măsuri de restricțiepe spynews.ro
Povestea soților condamnați la 16 ani de închisoare și 74 de lovituri de bici care au reușit să plece în altă țară și să înceapă o viață nouăpe antenasport.ro
Un student grec a mers 3.500 de kilometri pe bicicletă, timp de 48 de zile, pentru a ajunge acasă. Ce l-a determinat să facă astape antenasport.ro
Fetița meape antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Incredibil! Ce meserii a avut Ludovic Orban în tinerețe. Detaliul total neașteptat despre premierul cu tată maghiarpe antena3.ro
Andreea Mantea pleacă de la Kanal D! Care este motivul real și cine îi va lua locul! Este revoltă în rândul fanilor vedeteipe antena3.ro
Cum arata masina Audi construita in 1938 care avea o viteza maxima de 431 de km/hpe cars.ro
Starea de urgență revine?! Vestea care le schimbă viața românilorpe playtech.ro
„Închisoarea medicală” de pandemie nu conține avizul CSM, deși ea se contestă la judecătorpe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro