Kitsch-ul invadează Maramureșul. Farmecul caselor tradiționale au fost înlocuit de inox şi fier forjat
Maramureșul te duce cu gândul la un loc în care credința, dar și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, şi duse la rang de artă. Sunt însă unele localități care nu mai păstrează din autenticul zonei, din contră au fost invadate de kitsch.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
- Singurii care păstrează vie tradiţia moroşeană sunt cei care se ocupă de turism.
- Până şi localnicii au ajuns să se obişnuiască cu kitchul vilelor cu inox.
Farmecul caselor tradiționale au fost înlocuit de inox şi fier forjat. Pe ultima sută de metri autoritățile încearcă acum să salveze satul tradițional.
în localitatea Budești, în Maramureșul Istoric. Aici, din cauza lipsei unui loc de muncă, majoritatea tinerilor își încearcă norocul în străinătate.
Reîntorşi acasă, încep să construiască locuințe, însă multe dintre ele nu respectă planul urbanistic al localității.
Aşa se face că inoxul și culorile țipătoare au pus stăpânire pe clădiri. Tradiţia, cea care făcea din Maramureş un loc unic în ţară, pur şi simplu nu se mai respectă. O spune chiar edilul comunei.
Liviu Vasile Rămași, primar localitatea Budești: Nu au voie inoxuri, nu au voie culori aprinse, dar ne mai trezim si noi peste noapte cu cate o culoare asa de toata frumusetea, cu cate un mov din ala tipator, ne mai trezim peste noapte cu cate un gard de inox. Proiectele pot sa fie usor modificate dar sa aiba respectare la liniile arhitecturale cele mai importante: acoperis, fatade, geamuri si in special culoarea
Mulți ignoră regulile, dar profită şi de lipsa de reacţie a autorităţilor care nu i-au obligat să demoleze construcţiile neconforme.
Singurii care păstrează vie tradiţia moroşeană, a lemnului sculptat, sunt cei care se ocupă de turism. Până şi localnicii au ajuns să se obişnuiască cu kitchul vilelor cu inox.
Acum autoritățile judeţene au lansat un proiect pentru salvarea satului autentic. Cei care doresc să își construiască o casă tradițională pot beneficia cu titlul gratuit de unul dintre cele 11 proiecte puse la dispoziția lor.
Doru Dăncuș, vicepreședinte CJ Maramureş: Sunt localitati care sunt branduri ale maramuresului si intr un fel sau altul s au produs anumite derapaje cel putin in zona arhitecturii traditionale. Dorim sa sensibilizam oamenii care doresc sa salveze din valoarea patrimoniala a maramuresului
Cele mai multe localități din județul Maramureș în care kitsch-ul a câștigat teren în fața tradiției sunt situate pe Valea Cosăului sau Valea Izei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰