Video La 5 luni după ce o explozie i-a lăsat pe drumuri, locatarii unui bloc din Galați au ajuns la capătul răbdării. Autoritățile locale ridică din umeri
La cinci luni de la explozia care a zguduit oraşul Galaţi, locatarii blocului care a sărit în aer sunt la mila Celui de Sus. Oamenii abia au strâns 20.000 de euro pentru expertiza blocului, dar suma necesară pentru consolidare este de 10 ori mai mare. Autorităţile locale dau din umeri şi spun că legea nu le permite să îi ajute la reconstrucţie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
"Nu am greşit cu nimic. Vrem în casa noastră!", este unul dintre mesajele care a aparut ieri la o fereastră a blocului din Galaţi care a sărit în aer pe 29 octombrie, anul trecut. Un strigăt de disperare al proprietarilor, care au ajuns la capătul răbdării.
Daniela Vrabie: "Este un mesaj dureros, este un mesaj de sensibilizare. Vrem să ne facem auziţi pentru situaţia în care suntem în acest moment. Au spus că vom fi ajutaţi, că vom reuşi să trecem mai uşor peste ceea ce s-a întâmplat. Dar din păcate nu s-a întâmplat nimic".
Sunt cinci luni de când, într-o dimineaţă, o explozie le-a devastat apartamentele. Cinci luni în care nu s-a schimbat nimic. Blocul a rămas la fel: şubred şi nelocuibil. Expertiza nu a fost făcută, iar de începerea lucrărilor de consolidare nici nu poate fi vorba. Locatarii au strâns 20.000 de euro pentru expertiză, dar sumele necesare pentru a se putea muta înapoi în casele lor depăşesc 200.000 de euro.
Aura Macovei: "Nu încercăm decât să ne punem pe picioare. Atât. Să facem structura, ce trebuie la faţa locului şi să stăm în casele noastre. Ăsta este singurul lucru pe care îl cerem. Nu vrem bani să ne facem castele, penthouse. Nu vrem decât să facem ce s-a stricat la faţa locului".
Imediat după explozie, primăria le-a pus oamenilor la dispoziţe locuinţe sociale, dar condiţiile din acestea sunt departe de confortul de acasă, mai ales că încălzirea se face cu aparate electrice iar facturile au crescut în lunile de iarnă. Aşa că au căutat alte soluţii, dar niciuna nu e valabilă pe termen lung.
Tudorel Mărculescu: "Ne-am găsit în apropiere o gazdă şi stăm, stăm acolo. Aşteptăm să se deblocheze aceste momente de criză, să zic aşa. Să se încheie expertiza, să avem cocluziile".
Locatar: "Apartamentul e prin credit. Dacă dau la bancă creditul şi mai dau şi chiria, ajung la nişte sume care mă depăşesc financiar".
Primăria spune că nu-i poate ajuta pe oameni. Apartamentele sunt proprietăţi private şi nu există cadru legal pentru a sprijini financiar cele 41 de familii.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: "În ceea ce priveşte consolidarea imobilului, facem menţiunea importantă, că municipalitatea nu are pârghiile legale pentru a putea finanţa consilidarea imobilului din bani de la bugetul local".
În lipsa altor soluţii, locatarii se chinuie în continuare să strângă bani. Pentru că îşi permit să pună deoparte doar câteva sute de lei pe lună, oamenii nu cred că anul acesta se vor putea muta înapoi, în casele lor. Return to index of stories...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰