Antena Meniu Search
x

Video La ce trebuie să fim atenți când ne cumpărăm ochelari de soare. Ce avertismente ne dau specialiștii

Mai bine fără ochelari de soare decât cu un model cu o calitate îndoielnică. Este recomandarea medicilor, în această perioadă caniculară şi nu numai. O pereche de ochelari de soare aleşi după criteriul modei sau al bugetului poate afecta grav vederea. Mare atenţie şi la miile de modele pentru copii, unde e mai mare pericolul decât beneficiul. 

de Ioana Matei

la 22.07.2022, 22:14

Vezi și

Fără să se uite la ce scrie pe etichetă, majoritatea tinerilor pun moda înaintea sănătăţii. 

 "Ştiţi că există riscuri?"

"Da, am auzit. Acum, încercăm şi noi să nu exagerăm, dar, ce să facem, ne-a plăcut mult modelul şi i-am luat aşa." 

Şi nu doar tinerii ignoră regulile atunci când îşi aleg ochelarii de soare. 

Pe acelaşi subiect

"Să mă simt cât mai confortabil cu ei...Pe criteriul vremurilor pe care le trăim..."

În spatele unei perechi de lentile de plastic închise la culoare se ascund, însă, pericole uriaşe. Roxana Cuzubaş, medic oftalmolog: "Pupila se va dilata foarte foarte mult şi în interiorul ochiului va intra o cantitate foarte mare de lumină, înseamnă că mai multe daune sunt făcută în spate, pe fundul ochiului. Vorbim despre cataractă, despre degenerescenţă maculară legată de vârstă. Pot să înceapă şi la 20,30 de ani şi, din păcate, efectele se văd târziu."

Sfaturi de care trebuie să ținem cont când ne alegem o pereche de ochelari de soare

Ioana Matei, reporter Observator: "Atunci când alegem o pereche de ochelari de soare trebuie să fim atenţi la gradul de închidere al lentilei şi la protectia faţă de razele ultraviolete. Medicii recomandă sa alegem modele cu filtru UV 400, care blochează radiatiile periculoase şi lentile din categoria 3, care lasă doar 15 la sută din cantitatea de lumină să ajungă la nivelul ochilor. Categoria 4 este destinată celor care se caţără pe munte. La altitudine înaltă este mai mare cantitatea de ultraviolete şi, atunci, avem nevoie de o categorie superioară."

Prinşi în mirajul modelelor şi al preţurilor accesibile, oamenii uită regula de bază: ochelarii de soare trebuie cumpăraţi doar din magazine specializate.

Roxana Cuzubaş, medic oftalmolog: "Aici avem o pereche de ochelari de 10 lei, pentru copii...Nivelul de preţ pe care îl au te face să te gândeşti dacă provenienţa lor este una reală sau este una contrafăcută."

Pentru necunoscători, preţul poate fi un indicator al calităţii. O pereche de ochelari de soare care trece acest test costă cel puţin 100 de lei. 

Maria Popa, optometrist: "Până la 1.000-1.500, depinde de brand. Brandul influenţează foarte mult preţul ochelarilor şi al lentilelor. Pentru copii, cei mai potriviţi ochelari sunt cei polarizaţi."

Tudor ştie deja că ochelarii de soare trebuie, înainte de toate, să te protejeze. "Nu o să iau nişte ochelari frumoşi şi nu prea de calitate. Ăştia (n.r. calitate) au şi sunt şi frumoşi.", explică el.

Pe lângă ochelari de soare, în zilele caniculare, copiii trebuie să evite plimbările în intervalul orar 11-17, să aibă capul acoperit, să bea mai multă apă, să poarte haine lejere şi, obligatoriu, să folosească protecţie solară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » La ce trebuie să fim atenți când ne cumpărăm ochelari de soare. Ce avertismente ne dau specialiștii