Antena Meniu Search
x

La coadă, pentru sănătate! Zeci de oameni stau la rând pentru analize gratuite, în fiecare lună. Banii nu ajung pentru toţi pacienţii

Sănătatea e gratuită, dar poate să aştepte. Aşa funcţionează sistemul: mii de pacienţi stau la cozi cu zilele pentru o simplă analiză de rutină, şi cu lunile pentru un RMN.

Vezi și

Sănătatea e gratuită, dar poate să aştepte. Aşa funcţionează sistemul: mii de pacienţi stau la cozi cu zilele pentru o simplă analiză de rutină, şi cu lunile pentru un RMN.

Suntem într-una dintre cele mai mari policlinici din Bucureşti. Ca să beneficiezi de analize gratuite, regula e simplă: primul sosit, primul servit. Zeci de pacienţi sunt deja la coadă.

Se întâmpla astăzi, după doar cinci zile lucrătoare din luna iunie. Fondurile laboratoarelor sunt deja pe sfârşite. Acest domn, de exemplu, grav bolnav, tocmai a aflat că mai sunt bani doar pentru 30 de pacienţi.

Reporterii Observator au primit şi ponturi, ca să păcălească sistemul. E o luptă pentru supravieţuire, la propriu. Pentru cei mai mulţi, lipsa analizelor înseamnă agravarea bolilor. Această pacientă, care suferă de lombosciatică, aşteaptă de peste o lună o investigaţie.

Veşnicul răspuns "nu sunt bani" îl primesc şi cei care au nevoie de un RMN sau computer tomograf. La unele clinici se fac programări chiar şi peste o jumătate de an.

Situaţia este binecunoscută de autorităţi, care nu-şi asumă nicio vină pentru situaţia în care se află pacienţii.

Chiar şi aşa, în Bucureşti se alocă cei mai mulţi bani pentru analize şi investigaţii imagistice. În ţară situaţia este şi mai gravă. Fondurile se epuizează în cele mai multe laboratoare chiar din prima zi a lunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » La coadă, pentru sănătate! Zeci de oameni stau la rând pentru analize gratuite, în fiecare lună. Banii nu ajung pentru toţi pacienţii