Dosarul privind distrugerea Porţii Sărutului, clasat de către procurori
Practic, monumentul a fost afectat într-o măsură destul de mică. Automat, şi directoarea Centrului Brâncuşi, cea care a decis ca monumentul să fie spălat, a scăpat de acuzaţii. Revoltaţi, specialiştii consideră decizia drept un precedent periculos, un fel de undă verde pentru vandalizarea operelor de cultură.
La mai bine de doi ani de când un angajat a spălat cu un jet de apă Poarta Sărutului din Târgu Jiu, procurorii au clasat dosarul pe motiv că distrugerea nu a fost chiar atât de gravă. Practic, monumentul a fost afectat într-o măsură destul de mică. Automat, şi directoarea Centrului Brâncuşi, cea care a decis ca monumentul să fie spălat, a scăpat de acuzaţii. Revoltaţi, specialiştii consideră decizia drept un precedent periculos, un fel de undă verde pentru vandalizarea operelor de cultură.
Procurorii spun că Poarta Sărutului a fost distrusă, într-adevăr, dar parţial, în sensul că distrugerile produse nu au afectat în totalitate opera. Scandalul a început acum mai bine de doi ani, când directoarea Centrului Brâncuşi a decis, fără aviz de la Ministerul Culturii, curăţarea Porţii Sărutului cu un jet de apă. Procurorii au decis că nu au fost încălcate legi, ci doar nişte reglementări. Prin urmare, directoarea Centrului Brâncuşi a scăpat şi de acuzaţia de abuz în serviciu, dar şi de cea de distrugere.
Directoarea care a hotărât să spele Poarta Sărutului a fost demisă din funcţie, dar lucrează ca specialist în aceeaşi instituţie. Activiştii şi oamenii de cultură sunt revoltaţi de hotărârea procurorilor.
Ca să evite astfel de incidente pe viitor, conducerea Centrului Brâncuşi a decis să monitorizeze operele cu ajutorul unor specialişti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰