Antena Meniu Search
x

Video La mai bine de o lună de la deschiderea centrelor de vaccinare, nimeni nu și-a primit banii. Cadrele medicale și personalul auxiliar spun că vor renunţa la posturi

Când părea că lucrurile se așează pe un făgaș normal în campania de vaccinare, apar noi probleme. De data aceasta, cadrele medicale și personalul auxiliar care lucrează în centrele de vaccinare spun că vor renunţa la posturi după ce au aflat că nu vor fi plătiți așa cum se anunțase inițial. Iar sumele vor fi impozitate integral. În plus, deși a trecut mai bine de o lună de când centrele sunt funcționale, nu au primit deocamdată nici un leu pentru serviciile lor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.02.2021, 17:28

Vezi și
  • Cadrele medicale și personalul auxiliar care lucrează în centrele de vaccinare spun că vor renunţa la posturi, după ce au aflat că nu vor fi plătiți așa cum se anunțase inițial.

Adina, registrator centru de vaccinare: ”Nu am semnat contractul pentru că se modifică în fiecare zi, retroactiv, nu am încredere să semnez acest contract”

Pe încredere lucrează toți cei care şi-au oferit serviciile în centrele de vaccinare. Oamenii fac naveta de la Iași la Pașcani, 80 de kilometri, în fiecare zi pe banii lor. La mai bine de o lună de la deschiderea centrelor, nimeni nu și-a primit banii.

Adina, registrator centru de vaccinare: ”De pe 18 ianuarie am început aici la centru. Eu sunt registrator și din cate am înțeles inițial era vorba de 25 de lei pe oră, ulterior au devenit 20. Acum nu știm precis ce o sa luam pentru că nu știm cum o să fie impozitați. Un răspuns clar nu avem pentru că ceea ce spune Primăria se bate cap în cap cu ce spune ANAF”.

Pavel, registrator centru de vaccinare: ”Vom renunța că nu e normal. La început au zis că 10% e impozitarea, dar apoi s-au schimbat lucrurile 43% și nici nu beneficiem de nimic, nici concediu, nimic plătim jumătate să fie bine pentru ministerul Sănătăţii”.

Neregulile depistate de cadrele medicale și registratorii din centrele de vaccinare sunt confirmate și de cei din primării, care se ocupa de ştatele de plată pentru serviciile acestora.

Angelica Lăbonțu, director economic primăria Pașcani: ”Plata persoanelor care desfășoară activități de prestări servicii în centrele de vaccinare se va efectua cu bani de la Ministerul Sănătății prin transfer către autoritățile locale și impozitarea acestor sume va fi făcută conform unui articol din codul fiscal care de fapt şi de drept prevede o impozitare ca și cum persoanele ar fi salariatele noastre, cu stopaj la sursa adică plata CAS, CASS, impozit”.

Potrivit contractelor încheiate între primarii și cei din centrele de vaccinare unui medic ii revin 90 de lei pe oră, unui asistent medical 45 de lei pe oră, iar unui registrator 20 de lei pe oră. 

Daca din aceste sume scădem taxele și impozitele in valoare aproximativ 43% din aceste sume înseamnă că unui registrator îi rămân puțin peste 11 lei, unui asistent medical aproximativ 25 de lei, iar unui medic în jur de 51 de lei.

Deocamdată însă nu se știe nici când vin banii și nici cum se vor face plățile.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: Direcția de sănătate publică decontează aceste cheltuieli care revin centrelor de Vaccinare organizate în alte locații decât unitățile sanitare prin transferul de la bugetul de stat către bugetele locale în baza unor documente justificative”.

Mulţi dintre cei care lucrează acum în centre spun că în aceste condiții se gândesc să renunțe pentru că responsabilitatea și efortul sunt mari, iar banii puţini. O plecare în masă ar putea duce la blocarea campaniei de vaccinare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » La mai bine de o lună de la deschiderea centrelor de vaccinare, nimeni nu și-a primit banii. Cadrele medicale și personalul auxiliar spun că vor renunţa la posturi