Antena Meniu Search
x

La Rudăria tehnologia nu a ucis tradiția. Localnicii încă îşi pregătesc singuri făina la morile de apă mai vechi chiar şi decât satul lor!

Făină de mălai şi de grâu făcută la mori de apă, ca acum 200 de ani! Nu e doar o pagină din istorie, ci realitatea în Banatul Montan din zilele noastre. Mai exact, la Rudăria, localnicii încă îşi pregătesc singuri făina la morile mai vechi chiar şi decât satul lor.

Vezi și

Făină de mălai şi de grâu făcută la mori de apă, ca acum 200 de ani! Nu e doar o pagină din istorie, ci realitatea în Banatul Montan din zilele noastre. Mai exact, la Rudăria, localnicii încă îşi pregătesc singuri făina la morile mai vechi chiar şi decât satul lor.

Bineînţeles, şi turiştii pot beneficia de munca oamenilor din Ţara Morilor pe apă. Şi chiar se pot mândri că au fost în cea mai întinsă zonă cu astfel de mori din întreaga Europă.

La moara de pe cursul râului Rudăria, construită exclusiv din lemn şi piatră, chiar şi în zilele noastre se face făina la fel ca acum sute de ani.

Pentru oamenii de aici, conservanţii, dar şi E-urile din alimente par - la o primă vedere - o necunoscută.

Pe o distanţă de 3 kilometri, încă înainte de 1900 aici au fost ridicate 51 de mori. Acum însă mai sunt doar 22 deţinute într-un fel de tovărăşie de localnici. Adică la fiecare moară sunt asociaţi între 15 şi 25 de proprietari. Iar fiecare moară are numele ei.

De exemplu, una dintre ele se numeşte ,,Îndărătnica de mijloc". Asta pentru că roata acesteia merge în sens invers acelor de ceasornic.

Cândva, spun oamenii, acolo era locul unde înţelepţii satului se adunau să ia cele mai importante decizii. Acum însă au rămas doar denumirea şi localnicii care se ocupă de făină.

Un lucru e sigur, turiştii nu se lasă prea mult aşteptaţi. 

O pungă de făină de peste 2 kilograme şi jumătate costă 10 lei. În cazul în care turiştii au însă şi alte dorinţe, localnicii sunt dispuşi să le îndeplinească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » La Rudăria tehnologia nu a ucis tradiția. Localnicii încă îşi pregătesc singuri făina la morile de apă mai vechi chiar şi decât satul lor!