Antena Meniu Search
x

La un pas de un nou "Colectiv". Un alt incendiu DEVASTATOR într-un club din Bucureşti. FILMUL tragediei din octombrie 2015 (FOTO, VIDEO)

Incendiul izbucnit azi noapte într-un club de noapte din Bucureşti reaminteşte tuturor de drama din octombrie 2015, când 64 de oameni au murit în cel mai devastator incendiu produs în România în ultimii 20 de ani.

Incendiul izbucnit azi noapte într-un club de noapte din Bucureşti reaminteşte tuturor de drama din octombrie 2015, când 64 de oameni au murit în cel mai devastator incendiu produs în România în ultimii 20 de ani.

Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.32, în clubul ”Colectiv” din București, situat în incinta fostei fabrici de încălțăminte ”Pionierul”, la un concert susţinut de trupa ”Goodbye to Gravity”, se declanșează un incendiu, provocat de la artificiile aduse pentru celebrarea noului album, ”Mantras of War”. Focul se extinde rapid, oamenii se calcă în picioare, 26 de suflete decedează acolo, pe loc, unul în drum spre spital. În final, se vor înregistra 64 de morți și 186 de răniți.

Cei care au anchetat tragedia din Colectiv au concluzionat că principala cauză a incendiului a fost spuma poliuretanică, materialul folosit pentru antifonarea sălii şi că tinerii care s-au aflat în acea noapte fatifică în club au avut doar 153 de secunde să se salveze, respectiv de la momentul declanşării focurilor de artificii şi până la stingerea incendiului.

Moartea a venit în 153 de secunde

Fazele incendiului din clubul Colectiv au fost împărţite de anchetatori în cinci etape: etapa premergătoare, de iniţiere, de dezvoltare, de regresie şi stingerea flăcărilor.

În etapa premergătoare incendiului, cei 1700 de metri cubi ai clubului Colectiv au fost încălziţi de la o temperatură ambientală de 5-60 Celsius la aproximativ 200 Celsius.

Ora 22:32:00

Momentul 0 al declanşării incendiului a fost la ora 22:32, când au fost pornite efectele pirotehnice.

Ora 22:32:16

La 15 secunde după ce au fost pornite efectele pirotehnice, o parte dintre particulele incandescente ale artificiilor intră în buretele poliuretanic folosit pentru acustica încăperii. Aceste particule incandescente „topesc şi descompun local buretele în volatile inflamabile, coborând gravitaţional în masa de burete, temperatura de descompunere a buretelui este mai mare de 1800 C. Unele particule incandescente posedă suficientă masă neconsumată de metal şi au inerţie termică, astfel că determină aprinderea amestecului inflamabil”, după cum se arată în rechizitoriu.

La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare.

Ora 22:32:22

După 22 de secunde solistul trupei Goodbye to Gravity anunţă că „asta nu era în program”. Începe „etapa de dezvoltare a incendiului”. Unul dintre membrii trupei încearcă să arunce bere pe stâlpul aprins.

Ora 22:32:26

Flăcările se extind în doar 3 secunde spre tavan, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente şi încep să se emane gazele toxice. Instalaţia de ventilaţie amestecă rapid aceste gaze cu aerul curat de la nivelul solului. Ventilaţia amplifică nu doar concentraţia de gaze toxice, ci şi dezvoltarea incendiului.

Ora 22:32:35

La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

Ora 22:32:41

După 41 de secunde de la pornirea efectelor pirotehnice este deschisă prima uşă din club. Flăcările ajung în zona barului, iar fumul este alb-gălbui. În acest moment al evoluţiei incendiului, suprapresiunea generată, atât de efectul caloric, cât şi de volumul suplimentar al gazelor de ardere, a blocat funcţia de aerisire a sistemelor de ventilaţie.

Ora 22:33:01

Oamenii din club deja se chinuiau să iasă prin containerul care le-a adus moartea multora dintre ei.

Ora 22:33:12

La secunda 72 din momentului declanşării flăcărilor, incendiul devine generalizat. Este deschisă şi a doua uşă, însă se formează efectul de pâlnie la evacuarea din club, iar mulţi oameni cad unii peste alţii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 22:33:19

După alte şapte secunde incinta este inundată cu fum negru. Camerele de supraveghere îşi reduc aproape de 0 vizibilitatea. 

Ora 22:33:45

La secunda 105, focul coboară la un metru de pardoseală, practic deasupra capetelor celor care mai rămăseseră înăuntru.

Ora 22:33:53

Incendiul intră în faza de regresie din cauza lipsei oxigenului însă flăcările sunt în continuare la aproximativ un metru de pardoseală. Fumul și flăcările încep să fie evacuate natural, de la deschiderea ușilor.

Ora 22:34:33

Ultima secundă, când focul se autostinge, e 153...

„Această etapă este caracterizată prin fenomenul de auto-extincţie a incendiului, datorită atât consumării materialului combustibil suport cât şi reducerii concentraţiei de oxigen la valori specifice întreruperii reacţiei de oxidare”.

O tragedie de nedescris

Scenele tragediei sunt de nedescris. Ies primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gazele emanate. La 22.32 plecase, deja, primul apel către 112. Cei de afară nu-și dau seama de gravitatea situației. La 22.42 apar primele două ambulanțe, iar mașinile de pompieri ajung în dreptul intrării.

Mulți au intrat, deja, in stop cardiorespirator. Personalul de la ”Maternitatea Bucur”, aflată la doi pași, acordă primul ajutor. La fel și locuitorii din zonă. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave decedează pe caldarâm. Victimele sunt transportate, într-o primă fază, la Spitalul Universitar.

Ora 23:15

Apar primele vești. Totul e confuz. Se spune despre o explozie cu mai mulți răniți și decedați, apoi apare completarea că a fost un incendiu violent.

Ora 23:30

Rudele și prietenii celor din ”Colectiv”, alarmați de cei care au putut suna,ajung la fața locului. Poliția izolează perimetrul. Sunt zeci de mașini de intervenție, pompieri sau ambulanțe.

Ora 23:55

Oamenii încep să realizeze dimensiunea dramei. Raed Arafat, şeful Inspectoratului de Urgenţă, dă o scurtă declarație: sunt 18 morți și zeci de răniți. La 00.08 numărul acestora urcă la 25.

Ora 01:00

Apar mașinile celor de la Institutul de Medicină Legală, pentru a prelua cadavrele. Acțiunea de salvare de la fața locului, cu 500 de oameni, se încheie

Ora 02:00

Ministrul de Interne Gabriel Oprea comunică un nou raport: 27 de morți și 140 de răniți.

27 de suflete au plecat spre Rai în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Pe 1 noiembrie, încă trei. Pe 2, încă unul, pe 3, la fel. Nouă persoane au decedat pe 7 noiembrie. Lista continuă până pe 21 decembrie, cu cel de-al 63-lea plecat. Apoi, pe 14 martie 2016, Radu Sienerth decedează și el. Victima cu numărul 64. Atât luase cu ea moartea în 153 de secunde...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » La un pas de un nou "Colectiv". Un alt incendiu DEVASTATOR într-un club din Bucureşti. FILMUL tragediei din octombrie 2015 (FOTO, VIDEO)