Antena Meniu Search
x

Lacul Nuntași, din Delta Dunării, a secat complet: "E impropriu spus lac, pentru că nu mai există apă acolo"

Seceta produce peisaje apocaliptice. Un lac aflat la doar câţiva kilometri distanţă de litoral, recunoscut cândva pentru apele terapeutice, a dispărut pur şi simplu - Lacul Nuntaşi, care face parte din Rezervaţia Deltei Dunării.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 12.08.2020, 23:03

Vezi și
  • Lacul Nuntași a secat complet în ultimele zile
  • Oficialii responsabili caută soluții

În urmă cu un an, cât vedeai cu ochii, până la orizont era doar apă. Şi un întreg ecosistem: plante, păsări şi animale. Peste noapte, lacul a secat, iar acum a rămas doar nămol uscat şi sare.

George Niculescu, prefect Constanţa: Situaţia de fapt este de aproximativ o săptămână, maxim zece zile. Lacul Nuntași, e impropiu spus lac, pentru că nu mai există apă acolo și atunci nu mai există nici lac.

De vină e vremea, adică seceta prelungită din această vară, dar sunt şi oamenii. Canalele de alimentare s-au colmatat, iar apa s-a scurs complet în lacul vecin. Proprietarul stăvilarelor şi al canalelor este Rezervaţia Deltei Dunării. Reprezentanţii instituţiei au soluţii dar nu le pot spune

Ion Munteanu, guvernatorul Deltei Dunării: Soluţii există. Nu ştiu ce au discutat, eu fiind în Bucureşti, nu ştiu ce au discutat colegii mei de la prefectură. Din moment în moment trebuie să intru în minister.​

Responsabilii vor căuta o soluţie mâine într-o întâlnire la Prefectură.

Bogdan Bola, director Apele Române Dobrogea Litoral: Noi ar trebui să începem o decolmatare pe canalele care fac legătură dintre lacul Nuntași și Sinoe și lacul Histria și să vedem de ce au dispărut acele stavilare care monitorizau și reglementau curgerea apei dintre Histria și Nuntași.

Lacul Nuntaşi a avut şi vremuri mai bune. În urmă cu 20 de ani, sute de turişti veneau aici pentru băi de nămol şi pentru apa sărată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lacul Nuntași, din Delta Dunării, a secat complet: "E impropriu spus lac, pentru că nu mai există apă acolo"