Video Lacul Ursu din Sovata, renumit pentru efectul de heliotermie, primeşte iar turişti. Oamenii se înghesuie pentru doza de sănătate
Lacul Ursu din Sovata a reînceput să primească turişti, iar aceştia au venit din toată ţara ca să beneficieze de efectul heliotermic al apei. Asta înseamnă că, de la soare, lacul are o temperatură de 26 de grade la suprafaţă şi 39 de grade la adâncime. Acest efect ţine însă doar câteva zile, până când apa începe să se omogenizeze datorită oamenilor care se scaldă în lac. Din acest motiv, primele zile de la deschidere sunt cele mai importante - şi pentru terapie, şi pentru distracţie.
Turiştii au venit în număr mare în prima zi de deschidere a ştrandului Lacul Ursu din Sovata. Chiar dacă soarele nu şi-a făcut prea des apariţia, apa caldă a fost tot ce au avut nevoie oamenii pentru o zi de relaxare şi distracţie.
''Noi am venit din Cluj, special pentru lacul Ursu. E călduţă apa şi este foarte ok. Nu contează că nu este soare.''
''Cum este apa, doamnă?
Foarte bună. Prima tură am prins. Chiar astăzi am venit.''
- Imagini rare la Lacul Scropoasa. Albia a fost secată, iar turiştii pot vedea ce se află dincolo de luciul apei
- Dezastru ecologic pe lacul Beliş, unul dintre cele mai frumoase din Apuseni. Voluntarii au ridicat 3.500 de saci cu...
- Peisaj neobişnuit la câţiva kilometri de Sighişoara. Sute de nuferi au apărut pe Lacul Schercheş
''Suntem de la Chişinău.
Şi veniţi des?
Venim în fiecare an.''
Oamenii nu vin doar pentru distracţie, ci şi pentru beneficiile aduse sănătăţii
Lacul Ursu este renumit pentru efectul de heliotermie. Datorită stratului de apă dulce care se află la suprafaţă, soarele reuşeste să încălzească în profunzime apa sărată. Astfel că, ea are diverse temperaturi, iar cea mai mare temperatură este la 2 metri adâncime.
''La trei metri, temperatura este de 33,67 de grade. La 2 metri, apa are 38,5 grade.''
Csiki Istvan, Centrul turistic Sovata: În 1898, apa lacului a avut 80 de grade, dar din păcate, din cauza scăldatului, apa s-a răcit. iar acum la deschidere a avut la 2 metri 39 de grade.
Pe lângă distracţie, lacul oferă şi o doză de sănătate. Atât apa sărată şi nămolul de aici sunt benefice pentru tratarea diferitelor afecţiuni.
Norbert Szoboszlai, medic de familie: Ajută la procesul antiinflamator la nivelul articulaţiilor, la nivelul uterului. Apa sărată are un efect antiseptic, ajută şi la vindecarea plăgilor, a pielii.
Un bilet de intrare la ştrand costă 30 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii şi pensionari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰